Gradska vlast ignorira Dan starijih osoba

Autor: D.K.

POŽEGA – Međunarodni dan starijih osoba, koji se obilježava 1.listopada, obilježiti će se na već tradicionalan način u organizaciji požeškog SDP-a, najavljeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je govorio Gojko Nenadović, predsjednik Foruma seniora požeškog SDP-a i Martina Vlašić, predsjednica Foruma žena gradskog SDP-a.

-Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine, a proglašenjem se želi potaknuti države da starijim članovima društva osiguraju aktivno zdravo starenje, zadovoljenje njihovih potreba i sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. U ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske, prema popisu iz 2011. godine, udio starijeg stanovništva iznosi 17,7%, a čine ga osobe starije od 65 godina. Kao predsjednik foruma seniora SDP-a Požege, želio bih naglasiti da kroz aktivnosti foruma pokušavamo potaknuti starije osobe da vode zdraviji, sigurniji i kvalitetniji način života koji je primjeren njihovoj životnoj dobi – istakao je Gojko Nenadović te naglasio kako u Požeško-slavonskoj županiji SDP tradicionalno svake godine organizira „Akciju povodom Dana starijih osoba“, a brigu za njihovo zdravlje iskazuje kroz besplatno mjerenje krvnog tlaka pod stručnim nadzorom liječnika i drugog medicinskog osoblja.

Akcija će se provesti sutra, 1.listopada, u Požegi, Pakracu i Lipiku, kojom prilikom će svaki građanin, koji bude želio da mu se izmjeri krvni tlak, biti počašćen voćem i sokom u znak simbolične geste i brige za zdravlje dragih starijih sugrađana.

-Socijaldemokrati imaju osjećaj za ravnopravnost i solidarnost u društvu, te razvijenu svijest o problemima starijih osoba koje su u nezavidnom položaju i koje najviše trebaju našu pomoć. Aktualna gradska vlast ignoriranjem Dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, pokazuje da nije dovoljno senzibilizirana za životne probleme najstarijih članova našega društva – dodao je Nenadović naglasivši kako će SDP grada Požege i dalje nastaviti provoditi različite aktivnosti za dobrobit svih građana, a posebno osoba starije životne dobi koje zaslužuju duboko poštovanje.

Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. listopada 2015. godine prigoda je kada se mogu osvijestiti problemi i povećati svijest javnosti o važnosti skrbi za starije osobe. U Hrvatskoj se o pojavi nasilja nad starijim osobama u obitelji počelo pisati prije desetak godina, a na svjetskoj razini se počelo istraživati krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Martina Vlašić

-Pojava nasilja nad starijim osobama je još uvijek nedovoljno istražena i nedovoljno približena javnosti. Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji je određeno nasilje u obitelji kao svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja. U svibnju 2015. godine je izmjenama i dopunama Kaznenog zakona određeno nasilje u obitelji kao kazneno djelo.Uz Prekršajni zakon i Obiteljski zakon određuje nasilje u obitelji i propisuje sankcije za nasilno ponašanje – ističe Martina Vlašić koja naglašava kako je prvo istraživanje na temu nasilja nad starijim osobama proveo Studijski centar socijalnog rada u Zagrebu 2008. godine na uzorku od tisuću osoba starijih od 65 godina koje žive u kućanstvima, na osnovu kojeg se može zaključiti da starije osobe najviše iskazuju doživljeno psihičko nasilje, zatim materijalno nasilje, pa tjelesno nasilje i najrjeđe seksualno nasilje.

Prema dostupnim podacima puno je učinjeno u borbi protiv nasilja nad ženama i djecom, što je pohvalno i na tom tragu treba razvijati borbu protiv nasilja nad starijim osobama u obitelji.

-Ciljevi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji 2011.-2016., koju je usvojila Vlada RH, su sadržane kroz 7 područja djelovanja; prevencija nasilja u obitelji, unaprjeđenje međuresorne suradnje, izobrazba stručnjaka koji rade u području zaštite od nasilja u obitelji, psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, zakonodavni okvir iz područja zaštite od nasilja u obitelji, zbrinjavanje i potpora žrtvama nasilja u obitelji te senzibilizacija javnosti za problematiku naslija u obitelji – dodaje Martina Vlašić te naglašava kako je veoma važno graditi međuresornu suradnju na lokalnoj razini koji će povezivati sve dionike u skrbi za starije osobe, komunicirati međusobno, stvarati bolju socijalnu mrežu što će doprinijeti kvalitetnijem starenju i osigurati aktivizam starijih osoba. Socijaldemokratska partija Hrvatske poznaje jedino rast, razvoj i socijalne mreže.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot