Gradska vlast ignorira Dan starijih osoba

Autor: DK

POŽEGA – Međunarodni dan starijih osoba, koji se obilježava 1.listopada, obilježiti će se na već tradicionalan način u organizaciji požeškog SDP-a, najavljeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je govorio Gojko Nenadović, predsjednik Foruma seniora požeškog SDP-a i Martina Vlašić, predsjednica Foruma žena gradskog SDP-a.

-Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine, a proglašenjem se želi potaknuti države da starijim članovima društva osiguraju aktivno zdravo starenje, zadovoljenje njihovih potreba i sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. U ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske, prema popisu iz 2011. godine, udio starijeg stanovništva iznosi 17,7%, a čine ga osobe starije od 65 godina. Kao predsjednik foruma seniora SDP-a Požege, želio bih naglasiti da kroz aktivnosti foruma pokušavamo potaknuti starije osobe da vode zdraviji, sigurniji i kvalitetniji način života koji je primjeren njihovoj životnoj dobi – istakao je Gojko Nenadović te naglasio kako u Požeško-slavonskoj županiji SDP tradicionalno svake godine organizira „Akciju povodom Dana starijih osoba“, a brigu za njihovo zdravlje iskazuje kroz besplatno mjerenje krvnog tlaka pod stručnim nadzorom liječnika i drugog medicinskog osoblja.

Akcija će se provesti sutra, 1.listopada, u Požegi, Pakracu i Lipiku, kojom prilikom će svaki građanin, koji bude želio da mu se izmjeri krvni tlak, biti počašćen voćem i sokom u znak simbolične geste i brige za zdravlje dragih starijih sugrađana.

-Socijaldemokrati imaju osjećaj za ravnopravnost i solidarnost u društvu, te razvijenu svijest o problemima starijih osoba koje su u nezavidnom položaju i koje najviše trebaju našu pomoć. Aktualna gradska vlast ignoriranjem Dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, pokazuje da nije dovoljno senzibilizirana za životne probleme najstarijih članova našega društva – dodao je Nenadović naglasivši kako će SDP grada Požege i dalje nastaviti provoditi različite aktivnosti za dobrobit svih građana, a posebno osoba starije životne dobi koje zaslužuju duboko poštovanje.

Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. listopada 2015. godine prigoda je kada se mogu osvijestiti problemi i povećati svijest javnosti o važnosti skrbi za starije osobe. U Hrvatskoj se o pojavi nasilja nad starijim osobama u obitelji počelo pisati prije desetak godina, a na svjetskoj razini se počelo istraživati krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Martina Vlašić

-Pojava nasilja nad starijim osobama je još uvijek nedovoljno istražena i nedovoljno približena javnosti. Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji je određeno nasilje u obitelji kao svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja. U svibnju 2015. godine je izmjenama i dopunama Kaznenog zakona određeno nasilje u obitelji kao kazneno djelo.Uz Prekršajni zakon i Obiteljski zakon određuje nasilje u obitelji i propisuje sankcije za nasilno ponašanje – ističe Martina Vlašić koja naglašava kako je prvo istraživanje na temu nasilja nad starijim osobama proveo Studijski centar socijalnog rada u Zagrebu 2008. godine na uzorku od tisuću osoba starijih od 65 godina koje žive u kućanstvima, na osnovu kojeg se može zaključiti da starije osobe najviše iskazuju doživljeno psihičko nasilje, zatim materijalno nasilje, pa tjelesno nasilje i najrjeđe seksualno nasilje.

Prema dostupnim podacima puno je učinjeno u borbi protiv nasilja nad ženama i djecom, što je pohvalno i na tom tragu treba razvijati borbu protiv nasilja nad starijim osobama u obitelji.

-Ciljevi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji 2011.-2016., koju je usvojila Vlada RH, su sadržane kroz 7 područja djelovanja; prevencija nasilja u obitelji, unaprjeđenje međuresorne suradnje, izobrazba stručnjaka koji rade u području zaštite od nasilja u obitelji, psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, zakonodavni okvir iz područja zaštite od nasilja u obitelji, zbrinjavanje i potpora žrtvama nasilja u obitelji te senzibilizacija javnosti za problematiku naslija u obitelji – dodaje Martina Vlašić te naglašava kako je veoma važno graditi međuresornu suradnju na lokalnoj razini koji će povezivati sve dionike u skrbi za starije osobe, komunicirati međusobno, stvarati bolju socijalnu mrežu što će doprinijeti kvalitetnijem starenju i osigurati aktivizam starijih osoba. Socijaldemokratska partija Hrvatske poznaje jedino rast, razvoj i socijalne mreže.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: