Gradska tvrtka Tekija stabilna, pozitivno posluje i najavljuje značajna ulaganja u vodoopskrbni sustav

Autor: DK

POŽEGA – Pozitivnim poslovanjem u još jednoj kalendarskoj godini, ovoga puta u 2016., ponovno se može pohvaliti požeška tvrtka Tekija koja je u većinskom vlasništvu grada Požege. Uz pozitivno poslovanje i značajne investicije na vidiku su nova ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju koja je od velikog značaja ne samo za grad Požegu već i cijelu Požeštinu za koje se područje brine Tekija. 

Dugi se niz godina vodovodna mreža širila, stvarali su se novi potrošači, pa je prioritet uvijek bio osiguranje dovoljne količine kvalitetne i pitke vode. Dok se stanovnici Požeštine mogu pohvaliti da imaju kvalitetnu i pitku vodu to ne mogu činiti neki drugi gradovi kako u RH ali i drugim zemljama EU.

Prema riječima direktora Tekije Ante Kolića, koji je zajedno s požeškim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem javno iznio podatke o poslovanju tvrtke, Tekija i dalje radi na pronalasku novih izvora pitke vode, uređenja tih izvora, bušenja novih bunara s pitkom vodom u središtu Požeštine te Treštanovcima, kako bi se osigurale dovoljne količine pitke vode i u budućnosti. No, Tekija po prvi puta bilježi i smanjenu potrošnju pitke vode, što svakako govori o jednom poražavajućem podatku za nas, da se smanjuje broj stanovnika u gradu Požegi, i u cijeloj Požeštini. Stanovništvo odseljava, kućanstva sve više ostaju prazna, pa naravno ne troše nit vodu.

Ante Količ, direktor tvrtke Tekija d.o.o. Požega

– Financijski gledano tvrtka Tekija poslovala je u 2016. na razini 2015. godine, što znači pozitivno, kao i svih proteklih godina. Bitna nam je ta financijska stabilnost i likvidnost tvrtke, kako bi mogli kvalitetno aplicirati prema sredstvima EU. Jako puno smo prošle, kao i prethodnih godina radili na vodoistražnim radovima, a obećavajući rezultati su na izvoru u Stražemanu, koji daje dovoljne velike količine kvalitetne vode. Tim crpilištem Požega i Požeština bi dobili još jedan kvalitetan izvor pitke vode. Vodoistražni radovi nastavljaju se i na polju Treštanovci, bušenjem još tri od ukupno pet zdenaca, koji će moći nadopuniti vodoopskrbi sustav – rekao je direktor Kolić, koji priprema i jednu sveobuhvatnu studiju kada je u pitanju vodoopskrba, kojom bi se moglo aplicirati na europska sredstva. 

Veliki projekti u kojima je uključena Tekija kao izvođač ali i korisnik sustava su tri velika projekta Aglomeracija, prvi Kutjevo-Velika, drugi Pleternica i treći Požega koji kreće ove godine.

– Prošle godine što se tiče odvodnje riješili smo niz imovinsko-pravnih problema kako bi ove godine mogli krenuti s projektom Aglomeracija Požega. To isto radimo sada na području Pleternice i području od Kutjeva do Velike, kako bi i te aglomeracije mogle krenuti u budućem vremenu. Tekija je riješila u gradu Požegi, na području Trga sv. Terezije i novu odvodnju, budući da je tamo bila kanalizacija postavljena još za vrijeme Austro-ugarske. U ovoj godini možemo očekivati regulacije vodotoka i odvodnje oborinskih voda u suradnji s gradom Požega i Hrvatskim vodama na lokacijama Jagodnjaka i potoka Vučjaka, ulice Borisa Hanžekovića i Zagrebačke ulice gdje bi se riješile poplave oborinskih voda s padina Požeške gore – istakao je direktor Kolić naglašavajući da se radi evidencija svih priključaka na odvodnju.

Kolić je najavio i zadržavanje cijene pitke vode za kućanstva, što je posebno bitno za potrošače. Na području grada Požega 99 posto kućanstava ima riješenu vodoopskrbu, koja još nije riješena u brdskom dijelu južnih prigradskih naselja koja se ne može riješiti postojećim sustavom, nego bi trebalo graditi novi nezavisni sustav vodoopskrbe, ali će se riješiti od 2018. godine.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

Požeški gradonačelnik Neferović istakao je dobru suradnju s tvrtkom Tekija te iznalazak crnih točaka oborinskog izlijevanja u gradu Požega.

– Dugi niz godina u ulici Borisa Hanžekovića imali smo problem oborinske vode koja dolazi s Glavice, sve do ulice Eugena Kvaternika. Sada se to rješava, a paralelno s time i asfaltiranje prometnice i nogostupa u ulici Borisa Hanžekovića vrijednosti milijun kuna čime bi se završili zajednički napori Tekije i grada Požega kada je u pitanju odvodnja. Vodotok Vučjak se rješava i paralelno s njime kanalizacija u tom dijelu grada, ali i nogostup u ulici Jagodnjak.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: