Gradovi i općine mogu osnovati tvrtke i zadruge, ali i saditi krumpir, te druge povrtnice i ratarske kulture!

Autor: Jelenko Topić

Slučaj grada Vrbovsko u Gorskom Kotaru poučan je iz više razloga pa stoga bi njihovim tragom mogli krenuti drugi gradovi i općine u našoj državi. Imajući u vidu zemljišni potencijal požeškog kraja to bi moglo pokrenuti razvoj ratarstva, povrtlarstva, voćarstva i drugih grana poljoprivrede. Na sjednici Gradskog vijeća  Vrbovsko prihvaćen je prijedlog o osnivanju zadruge i gradske tvrtke vezane uz stočarstvo i poljoprivredu.

Početkom proljeća taj je grad sa manje od pet tisuća stanovnika zbog pandemije koronavirusa na gotovo tri hektara gradskog i unajmljenog zemljišta posadio krumpir, a građanima podijelio gotovo 30 tona krumpira i dvije tisuće sadnica voćaka. 

Kako doznajemo urod gradskog krumpira tu će biti jako dobar, a odluka o osnivanju tvrtke i zadruge logičan je nastavak politike povećanja poljoprivredne proizvodnje u ovom dijelu Gorskog Kotara.

-Plan je revitalizirati ono što je tijekom godina zamrlo u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Grad, koji je bio inicijator, sad želi prijeći na iduću stepenicu, a ta je uključiti što veći broj ljudi – ističu u gradskoj upravi Vrbovskog te najavljuju da će se s besplatnim dijeljenjem krumpira i sadnica nastaviti ove jeseni i idućeg proljeća.

Dio tog krumpira donirati će pučkoj kuhinji, dječjem vrtiću i potrebitim građanima. Nakon humanitarnog djelovanja preostala količina bit će plasirana na tržište kroz gradsku tvrtku. Kako bi se za zainteresirane privatne proizvođače ostvarila odgovarajuća korist, u planu je i kooperacija s velikim tvrtkama što u slučaju požeškog kraja mogu biti Marinada u Slatini, Kutjevo dd, Podravka i drugi. Oni su i ranije koristili ovdašnje kooperante za povećanje otkupa poljoprivrednih kultura ponajprije povrća za velike prerađivače pa bi se to moglo obnoviti. Stručnjaci tvrde da je požeški kraj idealan za povrtlarstvo pogotovo u novije vrijeme zbog izgrađenih sustava za navodnjavanje, ali i voćarstva na obroncima okolnih planina.

Oni u Gorskom Kotaru zadrugu potiču unapređenje suradnje sa tamošnjim poljodjelcima pa se planira organizirati inicijalni sastanak na kojem će se zainteresiranima izložiti sve pogodnosti udruživanja. Nema razloga da ih u tomu ne slijede i Slavonci. 

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88