Gradonačelnik Neferović proziva Ured državne uprave radi davanja naloga koji su nezakoniti

Autor: D.K.

POŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Požege Vedran Neferović prozvao je Ured državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji koja je gradu Požegi uputila uputu kako bi trebala poništiti 11 tisuća rješenja izdanih koji su vezana za komunalnu naknadu.

-Dana 22. ožujka 2016. godine Ured državne uprave u Požeško -slavonskoj županiji uputio je Gradu Požegi Uputu o potrebnoj izmjeni Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnoj naknadi donesenoj na 19. sjednici Gradskog vijeća grada Požege, 3. prosinca 2015. godine jer, kako tvrde, nije zakonito naplaćivanje komunalne naknade za pomoćne prostore i objekte. Navodi se kako će u suprotnom, predstojnica Ureda državne uprave gospođa Đurđa Babić biti primorana donijeti odluku o obustavi od primjene naše Odluke, što bi drugim riječima značilo da bi se trebalo poništiti gotovo 11 tisuća rješenja o komunalnoj naknadi koja su dostavljena građanima – istakao je na početku tiskovne konferencije gradonačelnik Neferović.

Budući da je grad Požega smatra da je po tom pitanju u pravu upućen je dopis prema Ministarstvu graditeljstva i prostornom uređenju od kojeg su zatražili pojašnjenje takve upute Ureda državne uprave, od kojeg su ministarstva 5.travnja dobili za njih prihvatljivo mišljenje.

-Već imamo iskustva s neprofesionalnim radom Ureda državne uprave u Požegi, za mišljenje smo pitali resorno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koje glasi mišljenja smo da Odluka o izmjeni i dopune Odluke o komunalnog naknadi u tom smislu nije nezakonita jer u istu nisu uvrštene tj. propisane građevine koje ne podrazumijeva Zakon o komunalnom gospodarstvu kod plaćanja komunalne naknade. Slijedom navedenoga, smatramo da nisu ispunjeni uvjeti za obustavljanje od primjene navedene Odluke – dodao je Neferović.

Gradonačelnik Neferović skrenuo je pozornost predstojnici Ureda državne uprave u Požegi da prouči zakon prije nego krene prozivati grad Požegu.

-Kao što sam maloprije napomenuo, ovo nije prvi puta da Ured državne uprave pokušava osporiti zakonito donesene odluke grada Požege. Tako je i 14. siječnja 2014. godine gradu Požegi dostavljena obavijest kako sredstva koja grad uprihoduje od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada također nisu raspoređena sukladno zakonu. I tada smo za mišljenje upitali resorno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koje nam je 5.lipnja 2014. godine potvrdilo kako je naša odluka donesena u skladu sa Zakonom i kako istu nismo dužni mijenjati – rekao je gradonačelnik Neferović.

Novinari u hodniku ureda državne uprave 12.4.20016. - Copy

Nakon tiskovne konferencije gradonačelnik Neferović je pozvao novinare da odu po odgovor na pitanje kod predstojnice Babić kod koje je on imao zakazan sastanak u 10 sati. Novinare na ulazu u Urede državne uprave nisu pustili, tako da je ušao samo gradonačelnik.

Nakon sastanka sa predstojnicom Đurđom Babić gradonačelnik Neferović je kratko izvijestio novinare u hodniku Ureda državne uprave kako smatra da se radi o propustu u službi.

-Zadovoljan sam što smo mi bili u pravu, no rekao sam kako želim drugačiji tretman prema Gradu Požegi, maksimalno profesionalan, bez političkih prepucavanja ili politiziranja kod stvari koje su bitne za funkcioniranje Grada, kao što sam rekao i prošlog tjedna za Poreznu upravu – dodao je gradonačelnik Neferović.

 

Više iz kategorije