Gradonačelnik Budimir pozvao vinare na veće zajedništvo: “Ponosan na svakog vinara i vinogradara, a najviše me veseli kada netko dobije visoko priznanje za vrhunsku kvalitetu” /FOTO/

Autor: D.K.

KUTJEVO – Na redovnoj Izvještajnoj skupštini kutjevačke Udruge vinara i vinogradara podneseno je izvješće o radu, financijsko izvješće te plan rada za naredno razdoblje koje su članovi skupštine jednoglasno prihvatili.

Na Skupštini između ostalih gostiju i predstavnika raznih udruga koje djeluju na području grada Kutjeva bio je nazočan zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

U svom izvješću predsjednik Udruge vinara i vinogradara Ivan Grgić osvrnuo se na održane manifestacije i stručne simpozije za koje je naglasio kako će i u ovoj godini biti organizirani, ocjenjivanje vina koje će se održati 18.svibnja, Festival graševine i Simpozij o graševini na kojem se okupe eminentni stručnjaci. Jedinstvene su to kao takve manifestacije na kojima se može čuti uvijek nešto novo vezano za najzastupljeniju sortu na području Kutjevačkog vinogorja.

Predsjednik Grgić je naglasio kako su i u pripremama za prijave na natječaje kako bi ostvarili pomoć za sufinanciranje u dijelu troškova za manifestacije u čemu im uz grad Kutjevo pomaže i Požeško-slavonska županija. Posebno se predsjednik Udruge Kutjevačkih vinara osvrnuo i na proslavu manifestacije Martinja na kojoj se u suorganizaciji Planinarskog društva Vidim okupi veliki broj planinara kako iz Hrvatske tako i susjednih zemalja. Ta manifestacija poprima sve veći interes na kojoj će se organizaciji još više poraditi.

Plan rada za 2018. godinu iznio je dopredsjednik Kruno Sontaki koji je naglasio kako će se više raditi na podizanju kvalitete manifestacija, radu na prijavi projekata te poticanju članstva i drugih subjekata da se više koriste vinskim laboratorijem koji je u vlasništvu Udruge te još jačoj i intenzivnijoj suradnji s udrugama na području grada Kutjeva.

Iz financijskog izvješća za istaći je da je u 2017. godini bilo 430 tisuća kuna prihoda, a rashoda 483 tisuće kuna koja je razlika namirena iz prenesenog viška 2016. godine, Zbog prekida suradnje s Orahovicom d.d. koja je koristili i iznajmljivala punionicu vina prihodi su znatno smanjeni.

Zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović dao je podršku radu Udruge uz obećanje da će Županija nastaviti s pomoći u svim vidovima u kojima je i do sada pomagala posebice u Projektu klonske selekcije koji se smatra posebno značajnim.

Svojim obraćanjem kutjevački gradonačelnik Josip Budimir iznenadio je mnoge u kojem je vinare i vinogradare pozvao na veće zajedništvo i da u što većoj mjeri rade za dobrobit zajednice i mjesta u kome žive te kako je on ponosan na svakog vinara i vinogradara i da iznimno cijeni njihov rad i trud.

-Bez obzira na nekad određene nesuglasice s nekima ja sam ponosan na svakog vinara i vinogradara s područja grada Kutjeva, ponosan sam na vaš rad i sve vaše uspjehe, a najviše me veseli kada u medijima pročitam da je neki vinar s našeg područja dobio visoko priznanje ili plaketu jer je njegovo vino dokazalo vrhunsku kvalitetu, ne samo ovdje u Slavoniji i Hrvatskoj već i u svijetu. Ovdje ne mislim samo na vinare iz Kutjeva kao mjesta već i na druga mjesta, Vetovo, Lukač, Mitorvac, Hrnjevac, Venje, Bektež – rekao je u svom uvodnom govoru gradonačelnik Budimir dodajući kako svima njima nedostaje većeg zajedništva kako bi učinili Kutjevo još razvijenijim i prepoznatljivijim osvrćući se kako uvijek netko traži krivca u ovom ili onom te kako netko hoće voditi ovu ili onu politiku, a da nismo svjesni, krenuvši prvo od sebe, da svi griješe.

-Kao gradonačelnik sa svoje strane činim sve za razvoj ovog kraja. Mlad sam čovjek, mislim ovdje ostati i opstati, živjeti i privređivati. Raditi sam ne mogu. Mogu samo zajedno s vama, vinarima i vinogradarima koji su nositelji gospodarstva u ovom kraju, ne umanjujući druge grane u poljoprivredi i gospodarstvu na ovom području. Ono što sam mogao i što su mogućnosti u proračunu dozvolile to sam sa svojim timom i učinio. Donio sam paket poticajnih mjera za koje sam uvjeren da mogu biti od koristi svima onima koji žele nešto raditi – nastavio je Budimir i još jednom sve zamolio da se svi uključe u ne dozvole stagniranje razvoja gospodarstva, poljoprivrede i drugih proizvodnih grana.

-Pokušajmo svi zajedno nešto učini i biti primjer drugima, neka i drugi nešto od nas uče jer imaju od koga. Gotovo da smo svi intelektualci, agronomi, ekonomisti, pravnici naposljetku fakultetski obrazovne osobe koje uz sve to imaju ono najvrjednije a to je životna škola koja može dati svoj najveći obol da razvijamo ovaj naš kraj i da budemo što prepoznatljivija turistička destinacija – zaključio je Budimir.

Foto: D. Mirković [FAG id=241195]

 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88