Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić susrela se s poduzetnicima i obrtnicima: „Zahvaljujem vam na svakoj minuti vremena kojeg ste proveli u svojim obrtima i tvrtkama i za svako novo radno mjesto kojeg ste otvorili“

Autor: D.K.

Tradicija je da se poduzetnici i obrtnici koji posluju na području grada Pleternice na kraju kalendarske godine okupe na poziv gradonačelnice Antonije Jozić na kojem se uz prigodno druženje napravi osvrt na sve učinjeno i odrađeno ali ono što sve njih očekuje u narednoj godini.

U toj prigodi na kojoj su bili i zamjenici pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić i Ante Barbarić, poduzetnike i obrtnike koji su se okupili pozdravio je je predsjednik Udruženja obrtnika  Mile Golić u svoje ime i u ime Obrtniče komore Požeško-slavonske županije dok je gradonačelnica Jozić napravila duži osvrt i iznijela zanimljive pokazatelje.

-Čast mi je pozdraviti vas u ovoj prigodi na tradicionalnom prijemu poduzetnika i obrtnika s područja grada Pleternice. Na jedan neformalni način se sastanemo i razgovaramo o onome što se događalo u godini iza nas, a ujedno razmijenimo iskustva uz iznošenje prijedloga kojih uvijek ima puno. Vi poduzetnici i obrtnici ste često samozatajni u svojim potrebama, reći ću i kritikama ali pohvalama. Razumijem to jer ste svi zauzeti svojim poslovima. Danas živjeti i raditi posebno na području naše Slavonije i ruralnom dijelu Hrvatske opstati, stvarati nove prihode i zapošljavati i isplaćivati plaće nije baš lako. Iako brojke iz godine u godinu govore da je sve bolje i bolje nadam se da će i ove godine koje slijede da će biti još bolje i da ćete imati još veće prihode, dobiti i dohotke i broje zaposlenih što se činili i u 2019. godini. Ponosna sam gradonačelnica ovoga grada koji unazad pet šest godina pokazuje rast na području gospodarstva od broja obrta i poduzetnika do broja zaposlenih do rasta vaših prihoda – rekla je u uvodu pozdravnog govora gradonačelnica Jozić dodajući kako su uspjeli prikupiti određene podatke koje su analizirali vezane za gospodarstvo u protekloj godini.

-Često ne možemo doći do svih onih podataka koje bismo željeli analizirati i prezentirati. Obrtnici su dohodaši i do tih podataka se ne može doći. Podaci trgovačkih društava su javno dostupni tako da njih možemo analizirati. Veliko mi je zadovoljstvo reći kako obrtnici bilježe svoj rast. U prethodnim godinama se smanjivao broj obrtnika, a rasle su tvrtke koje su se osnivale. To je pretpostavljam zbog osnivanja jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću. Što se tiče obrtnika taj broj konstantno raste. Na području našeg grada posluje 139 obrta. Više je osam obrta gledajući na prethodnu godinu. Isto tako i trgovačkih društava je stabilan. Više od 250 poduzetnika posluje na području grada Pleternice. U trgovačkim društvima su rasli prihodi. To je pokazatelj da vaši proizvodi i usluge nalaze svoje tržište i na tome vam čestitam. Ono što je najznačajniji podatak je rast broja zaposlenih u trgovačkim društvima. Nemam podatke za obrtnike ali novi ministar rada Josip Aladrović najavio je da će se raditi novi registar i da će se moći u njemu vidjeti i pratiti broj zaposlenih u obrtima na područjima kojima rade – istakla je Jozić nastavljajući kako je broj zaposlenih na području grada Pleternice porastao za više od 100 što u postotku govori da je to više od 33 posto.

-To je rezultat vašeg rada. Iskrena čestitka svima vama koji ste zapošljavali i primali nove djelatnike. Svako djelatnik kojeg ste vi primili ostao je u Pleternici, nije otišao izvan granica naše županije i domovine. U ovoj godini je dodijeljeno 750 tisuća kuna poduzetnicima i obrtnicima za njihove aktivnosti i kupovinu opreme i druge potrebe – dodala je.

Uspjeh poduzetnika i njihov rast ali i privlačenje bespovratnih sredstava iz fondova EU ne bi bio u tolikoj mjeri da nije bilo Poduzetničkog centra, njihovih djelatnika koji revno rade u pripremanju dokumentacije, javljaju se i apliciraju na različite natječaje….

-Poduzetnički centar kao i uvijek radi punom parom. Hvala svima koji ste u Poduzetničkom centru pronašli svog poslovnog partnera koji je postao prepoznat ne samo na ovom području već i šire. Mi imamo partnere i izvan naše županije koji dolaze kod nas za koje radimo projekte. Danas imamo 138 projekata koje Poduzetnički centar provodi za poduzetnike i obrtnike najvećim dijelom to su mjere ruralnog razvoja. Naš poduzetnički centar proveo je 499 savjetovanja u ovoj godini. Uvjerena sam da ste zadovoljni brzinom odgovora i savjetom kojeg ste dobili. Pripremili su i 30 projekata za samozapošljavanje od kojih je pola s područja grada Pleternice, a preostali dio s područja Požeško-slavonske županije. U našem Poduzetničkom inkubatoru su 24 stanara od čega je 18 virtualnih stanara, a to su oni stanari koji žele imati svoje sjedište u Pleternici i koji ima adresu na adresi našeg Poduzetničkog inkubatora – pojasnila je gradonačelnica Antonija Jozić i upoznala poduzetnike i obrtnike s odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kako je grad Pleternica među sedam gradova kojima će se dodijeliti posebna sredstva za razvoj grada.

-Svima vama koji poslujete na području našeg grada najavljujem da je grad Pleternica prepoznat kao jedan od sedam gradova u RH kojima će se dodijeliti posebna sredstva za razvoj našeg grada. Ta će se sredstva moći koristiti od 2021. do 2027. godine. To je novo programsko razdoblje za poduzetnike s novim natječajima i potporama za vaša ulaganja. Za sve vas koji želite ulagati u razvoj našeg grada, za izgradnju vaših proizvodnih pogona, vaše opreme za proizvodnju, za razvoj vaše tvtrke koja već posluje ali i za nove koji će se otvoriti. Ovim putem ne mogu govoriti o kojim će se iznosima raditi jer intervencijski plan još uvijek nije usvojen ali znam da će potpore za male poduzetnike iznositi do 85 posto vaših ulaganja, a da će one veće regionalne iznositi 45 posto. Ako imate namjeru ulagati, 2020. godina je dobra godina za pripremanje projekata i ako želite doći kod nas krenite razmišljati u što bi ulagali i za koje bi se investicije odlučili – zaključila je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice zahvaljujući svima na svakoj minuti vremena kojeg su proveli u svojim obrtima i tvrtkama i za svako novo radno mjesto koje su otvorili i svako ulaganje koje su imali.

Foto: D. Krstanović [FAG id=270326] 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek