Gospodarska zona u Jakšiću pun pogodak: Investitorima odgovara lokacija i uvjeti te su počeli s izgradnjom novih proizvodno-poslovnih objekata /FOTO/

Autor: DK
blank

Svaki putnik namjernik koji prolazi pokraj Gospodarske zone u Jakšiću i kada vidi kranove i druge radne strojeve s pravom se pita što se to opet izgrađuje. Dok su neki bivši političari, koji su otišli u ropotarnicu povijesti, priželjkivali da ne bude investitora te da se ništa ne izgrađuje i ulaže duboko smo uvjereni da su razočarani.

O tome što se trenutno radi, koliko i tko ulaže razgovarali smo s općinskim načelnikom Ivicom Kovačevićem, slobodno možemo reći idejnim začetnikom Gospodarske zone u Jakšiću kao i njene lokacije.

-Zasad u zoni gradi tvrtka Durum iz Požege. U izgradnji je otkupni centar s podnim skladištem i trgovinom veleprodaje za zaštitu bilja. Izgradnju još jednog poslovnog objekta priprema tvrtka Tera dom agro, iz Jakšića koja na južnom ulazu u zonu planira poslovni objekt, prodajno-uslužni centar i servis za poljoprivrednu mehanizaciju što je na ovom kraju više nego potrebno – ističe načelnik Kovačević.

Izgradnja i investicija će ići u nekoliko faza koju su dinamiku odredili investitori prema svojim mogućnostima.

blank

-Trenutna ulaganja su veća od 4  milijuna kuna s PDV-om, u sljedećoj fazi dolazi još milijun, te u završnoj još 5 milijuna kuna. Treća tvrtka je iz Velike, kupila je zemljište i trenutno je u procesu ishodovanja dozvola, bave se proizvodnjom stolarije koja će biti isključivo za izvoz u SAD. Investitor je Hrvat iz SAD-a, a planirane su dvije proizvodne hale veličine od oko 3.000 metara kvadratnih. Radi se o ozbiljnoj tvrtki koja je već poslala u SAD zaposlenike na obuku kako bi usavršili rad u proizvodnji ali i montaži kod njih – dodao je Kovačević.

Određena posebnost je i to da će u jakšićkoj poslovnoj zoni biti i mostna vaga tako da u određenim situacijama poljoprivrednici i drugi poslovni subjekti neće morati ići u Požegu, Kutjevo ili Pleternicu radi toga.  

-U otkupnom centru bit će smještena vaga, zatvoreno podno skladište. Radove izvode Niskogradnja Jurčak i Magma Požega, a očekujemo kraj i tih radova kroz mjesec dana – dodaje načelnik Kovačević.

blank

Oko lokacije i same izgradnje Gospodarske zone u Jakšiću bilo je različitih razmišljanja i prijedloga. Veći dio koji je namijenjen za Gospodarsku zonu u potpunosti je dovršen. Nastavlja se dalje.

-Prošli smo početničke boljke, sad smo u procesu izgradnje gospodarskih objekata, dio sredstava je iz proračuna Općine Jakšić, dio sredstava dobili smo od Ministarstva regionalnog razvoja. S krajem godine unutar gospodarske zone bit će osigurani cesta, voda, kanalizacija i plin – rekao je načelnik Ivica Kovačević naglašavajući kako će općina moći sve financirati.

-Nemamo dugova prema izvođačima radova, a dajemo povoljne uvjete za kupovinu zemljišta isto tako proizvodne djelatnosti oslobađamo komunalnog doprinosa i naknade. Investitori to prepoznaju i javljaju nam se – zaključio je načelnik Kovačević.

blank

Komentiraj:

[adrotate banner="17"]