Gorak okus zvečevačke čokolade: “Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici”

Autor: D.K.

Požeška tvornica čokolade “Zvečevo” nekada je bila pojam dobre tvrtke. Zvečevački su radnici bili solidno plaćeni, imali su uvjete o kakvima su, primjerice, u ondašnjoj ljevaonici mogli samo sanjati.

A onda su došle devedesete i sve je krenulo nizbrdo. Agonija Zvečeva tako traje već desetljećima, no streloviti pad osjeća se unatrag desetak godina. Proizvodi se sve manje, smanjuje se broj radnika, a i plaće su sve lošije.

U redakciju pozega.eu portala nam se javilo nekoliko zaposlenika koji nisu skrivali svoja imena i prezimena (podatci poznati redakciji) koji će uskoro posljednji puta proći kroz “kapiju” požeške tvornice čokolade s kojom smo se svi nekad ponosili.

-Život svoj sam dao toj tvornici. I kad je bilo dobro i sad kad je teško dajemo sve od sebe da opstanemo. Nije lako gledati kako nestaje sve ono što smo godinama stvarali – požalio nam se jedan od radnika.

Kako je do nas došla informacija da će bez posla ostati gotovo sto radnika, tako smo pojašnjenje situacije zatražili od Uprave Zvečeva d.d.

– Zbog negativnih trendova na tržištu u 2019. godini, kao i projekcije za 2020. godinu, koji  značajno utječu na profitabilnost svih proizvoda iz našeg proizvodnog asortimana, nakon višemjesečne analize svih proizvodnih i poslovnih procesa unutar Društva, prisiljeni smo pokrenuti proces konsolidacije cjelokupnog poslovanja s fokusom na profitabilnost proizvodnog asortimana i stabilnost Društva. Slijedom navedenog, Uprava društva je donijela odluku o prestanku proizvodnje određenih proizvoda, reorganizaciji proizvodnih procesa na svim proizvodnim linijama, optimiziranja radnih procesa u neproizvodnim sektorima, a sve s ciljem kako bi održali i nastavili stabilno poslovanje,  te kako bi dugoročno zadržali snažnu poziciju naših proizvoda i robnih marki na tržištu – odgovorili su nam iz Zvečeva d.d.

– Nažalost, jedna od mjera je i smanjenje broja zaposlenika u sektoru proizvodnje koje je uvjetovano optimizacijom proizvodnih procesa, kao i jednog dijela zaposlenika iz neproizvodnih sektora zbog optimiziranja i spajanja radnih procesa. Prilikom odlučivanja o prijedlogu Odluke za otkaz Ugovora o radu zbog poslovno uvjetovanih razloga imali smo u vidu godine života radnika, njegov radni staž, obveze uzdržavanja, te da nema mogućnosti zapošljavanja na drugim poslovima koji bi bili primjereni imenovanima, odnosno da Zvečevo prehrambena industrija d.d. Požega nema mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja radnika za rad na nekim drugim poslovima. Svi zaposlenici će ostvariti prava koja im pripadaju, zbog poslovno uvjetovanog otkaza, sukladno važećem Zakonu o radu  i Pravilniku o radu Poslodavca – navodi se u odgovoru.

Radnicima će, doznajemo, biti ponuđena otpremnina od šest plaća. Smatraju to nedovoljnim te pitaju nije li sadašnja Uprava ovim potezom potvrdila da je nesposobna voditi tvrtku i pronaći tržište za proizvode koji su nekad na dnevnoj bazi kamionima odlazili po cijeloj regiji.

– Pozivani smo u pravnu službu jedan po jedan na razgovor gdje su nam uz obrazloženja njima prihvatljiva i „sugerirano“ da uzmemo predloženu otpremninu i svatko sebi. Zar sam to zaslužio, gdje ću je sebi s ovoliko godina naći posao, mene nitko više ne treba u nijednom drugom poduzeću – ogorčeno nam je progovarao jedan od zaposlenika.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88