GODIŠNJA SKUPŠTINA „TRENKOVIH PANDURA“: Pronose slavu svoga grada, odali priznanje osnivačima  i primili tri počasna člana

Autor: DK

POŽEGA – Zagrepčanin Alexander Buczynski iz Instituta za povijest i istraživač životnog puta baruna Trenka, te Požežani Zlatko Vuković i Goran Hruška primljeni su na godišnjoj skupštini Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ za počasne članove, a osnivači ove udruge Ivan Luladžić, Mirko Čačić, Franjo Pilon, Toni Tir, Božidar Perak i Vladimir Potnar primili su zahvalnice. Skupu su nazočili predstavnici Hrvatske vojske, policije i požeških udruga.

-Uspjeli smo ostvariti gotovo sve aktivnosti, a zahvaljujući  tomu i brojnim nastupima svrstali smo se kao najprepoznatljiviji brend grada Požege – kazao je podnoseći izvješće o radu u prošloj godini predsjednik postrojbe Vladimir Potnar dodajući da su uz brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, organizirali „Aureafest povijesnih postrojbi“ sa gostovanjem deset postrojbi iz drugih gradova, uključili se u aktivnosti grada, a primljeni su u članstvo Europskih vojnih postrojbi. Imali su pet radnih akcija na uređenje prostorija postrojbe. Rad „Trenkovih pandura“ već nekoliko godina prepoznaju najviše državne institucije dajući im potpore za njihove projekte.

-Kroz devet godina postojanja postrojbe imali smo gotovo 500 raznih događanja od čega je 267 na području grada, 62 puta u ostalim dijelovima županije, 119 nastupa u raznim dijelovima države, te u 21 navrat izvan naših granica- zaključio je Potnar.

Tajnik Jure Šain predložio je program rada za ovu godinu izdvojivši organizaciju „Aureafesta povijesnih postrojbi“ u rujnu i međunarodnog susreta postrojbi u kolovozu, zatim  sudjelovanje na Vojnom hodočašću u Lurdu, suradnju sa postrojbom „Mijat Tomić“ iz Tomislavgrada(BiH),obnovu odora, izradu suvenira Trenkovih pandura itd.

Povjesničar Aleksander Bučinski zahvalivši se na primanju u članstvo pohvalio je rad „Trenkovih pandura“, te im uručio presliku dokumenata iz 1745. Godine o ustrojstvu Trenkove pukovnije, te popis njenih vojnika iz 1753. godine.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: