Godina značajnih pomaka i priprema za daljnja ulaganja

POŽEGA – Značajna ulaganja i razvojni pomaci karakteriziraju gospodarstvo Požeško-slavonske županije tijekom 2016. godine, a u pripremi je mnogo projekata za 2017. godinu, te godine koje slijede, a o tome nam je govorio Željko Jakopović(HSS), zamjenik župana za gospodarstvo.

-Prednjače aktivnosti u vodnom gospodarstvu gdje je najznačajniji završetak akumulacije Londža pokraj Čaglina čime su stvorene pretpostavke za navodnjavanje 1900 hektara poljoprivrednih površina ovog dijela Slavonije- kaže na početku gospodin Jakopović dodajući da su nadalje završeni geodetsko-katastarski poslovi pa će se ići u izgradnju sustava za navodnjavanje kojim bi se mogli koristiti zemljoposjednici u Požeško-slavonskoj županiji. Pripremljene su i analize za buduću akumulaciju Kamenska koja bi bila višenamjenska tako da bi se mogla koristiti za navodnjavanje, vodoopskrbu, turističke potrebe i drugo. Neizbježna tema je i financijsko stanje u Požeško-slavonskoj županiji?

-Zbog naslijeđenih problema iz prošlosti tj. dugovanja i malih izvornih prihoda sredstva proračuna stalno trošimo na način dobrog gospodara pri čemu su prioritet materijalni troškovi, funkcioniranje županije, plaće službenika, krediti i kamate, te zakonom naređene mjere kao što su socijala, vatrogastvo i drugo – ističe nam Željko Jakopović. Nezaobilazna gospodarska grana je dakako poljoprivreda.

-Unatoč poteškoćama i nadalje je ostalo sufinanciranje osjemenjivanja krava, poticanje uzgoja crne slavonske svinje, kao i subvencije kamata za poduzetništvo i poljoprivredu – nastavlja zamjenik požeško-slavonskog župana(HSS).

Uz sve to uspješno je provedena legalizacija stambenih i gospodarskih zgrada kroz koju su svi značajni objekti legalizirani, a uvedena je elektronska građevinska dozvola tzv. e-dozvola.

Nastavljeno je provođenje mjera iz programa ruralnog razvoja kroz LAG-ove što je bilo posebno zanimljivo obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, te općinama i gradovima.

-Zbog nerazvijenosti čaglinskog kraja i dotrajalosti prometnica priprema se obnova dionice državne ceste Milanlug-Migalovci u dužini od 2,3 kilometra u suradnji sa Hrvatskim cestama za što je ishođena građevinska dozvola, a radovi u vrijednosti od 15 milijuna kuna bit će izvedeni u 2017. godini – zaključio je Željko Jakopović.

Pored toga iz mjera ruralnog razvoja i sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost priprema se izgradnja dječjeg vrtića u Čaglinu, te obnova društvenih domova i sportskih objekata diljem županije, a u planu su još izgradnja zdravstvene ambulante, rekonstrukcija nerazvrstanih cesta itd.

 

0 Comment