Gnojivo Organik uspješno zamjenjuje nedostatk stajnjaka /FOTO/

Autor: D.K.

Mogućnosti primjene organskog gnojiva pod nazivom  Organik predstavljene su u vinogradima Ive Enjingija u Hrnjevcu, a ona su primjenjuju u ekološkoj proizvodnji. ivo Enjingi, prvi proizvođač ekološkog vina u našoj zemlji,  slična gnojiva koristi na oko 20 hektara vinograda koji su zatravljenji i namjenjeni su ispaše oko 250 goveda pasmine Red angus i to u razdoblju mirovanja vegetacije što trje oko šest mjeseci. Preostalih 40 hektara vinograda, Enjingi gnoji sa oko dvije tisuće kubičnih metara stajnjaka vlastite proizvodnje.

Za razliku od Enjingija rijetki su vinogradari koji imaju dovoljne količine stajnjaka za gnojibu i ekološku proizvodnju. Upravo za potrebe takvih je namjenjeno gnojvio Organik. Ono je životinjskog porijekla, omjera NPK 5:3:2 u mikro peletama. To gnojivo je na prvi pogled je nešto skuplje od sličnih,  ali tu ne treba zaboraviti da je Organik dehidriran sa 97 posto suhe tvari.

-Ovo gnojivo u jesenskoj gnojidbi neće lozu pobuditi na kretanje vegetacije, a u kasnijoj fazi će osigurati stabilan porast bilja – ističe Milica Sekulić, stručna suradnica za plasman organskih gnojiva tvrtke Plantella. Enjingi za primjenu ovog gnojivo koristi jednoredni rasipač kojim ga deponira u sredinu reda i na dubini od oko 30 centimetara. Postavlja se dovoljno duboko da ga kiše ne operu u dublje slojeve, te se ravnomjernio koristi loza iz oba reda. Navedena probna gnojidba pokazat će rezultate u sljedeće dvije godine.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88