Franjo barun Trenk nakon 276 godina ponovo u Pakracu /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Nakon više gradova izložba Barun Trenk –  Novo lice legende postavljena je Gradskom muzeju Pakrac. Uz epidemiološke mjere i manje sudionika ispred muzeja je bilo otvorenje u nazočnosti gradonačelnice Pakraca i saborske zastupnice Anamarije Blažević, te predstavnika Povijesne postrojbe Trenkovi panduri, Državnog arhiva  Slavonski Brod odjel Požega, Gradskog muzeja Požega i Regionalne razvojne  agencije Požeško-slavonske županije Panora.

Ravnateljica muzeja  Jelena Hihlik je naglasila da je izložba stigla iz Gradskog muzeja Brna te je u Češkoj proglašena najboljom izložbom 2020.godine.

U principu, ja sam glavni krivac zašto je izložba iz Češke došla u Hrvatsku – izjavio je ovom prigodom Vladimir  Potnar, predsjednik Trenkovih pandura istaknuvši kako su 2018. godine prilikom boravka u Brnu prihvatili poziv tamošnjeg muzeja za sudjelovanje u svečanom otvorenju izložbe krajem  2019. godine. Tada je dogovoreno  preseljenje izložbe iz Brna u Požegu, što je bilo 2020. godine, a tada nisu razmišljali kako će ova izložba biti izložena u drugim gradovima Hrvatske.

Pakračka gradonačelnica te saborska zastupnica Anamarija Blažević je istakla kako cijeni  povijesna istraživanja, međutim su joj draže legende na kojima se može stvoriti dobra priča turističkog karaktera, te navela kako je činjenica  da je barun Tenk dio povijesti ovog kraja i da je njegovo vlastelinstvo bilo na pakračkom području, čemu svjedoči i zgrada nekadašnje pakračke Učiteljske škole i gimnazije koja datira iz njegova vremena. Izrazila je nadu o suradnji  sa Pleternicom  i Trenkovom  u vezi atraktivne i lijepe  turističke priče, te otvorila izložbu.

Franjo barun Trenk je u ožujku 1745. godine  za vrijeme boravka u Beču dogovorio kupnju vlastelinstva Pakrac i Pleternica za iznos od 96 tisuća forinti. Pakrac je Trenku bilo najvrijednije, najljepše i najplodnije imanje, brojalo je 35 sela i 173 sesije ili zemljišnih posjeda. Nakon Pakraca izložba seli u Novu Gradišku.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88