Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

/FOTOGALERIJA/ Prisegnuo 20. naraštaj ročnika u požeškoj vojarni: "Danas ste prisegnuli na vjernost domovini kao što su to uradile i mnoge generacije prije vas"

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | /FOTOGALERIJA/ Prisegnuo 20. naraštaj ročnika u požeškoj vojarni: Požega.eu | /FOTOGALERIJA/ Prisegnuo 20. naraštaj ročnika u požeškoj vojarni:

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED



POŽEGA - U vojarni 123. brigade HV-a u Požegi danas je svečanu prisegu položio 20. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, što je ujedno i treći ovogodišnji naraštaj, odnosno prvi put je u jednoj godini na dragovoljno vojno osposobljavanje upućeno tri naraštaja ročnika.

Ukupno je prisegnulo 308 ročnika, od toga 53 žene, među kojima je i vrhunska sportašica Ana Lenard, hrvatska reprezentativka u karateu.

Uz ročnike, njihovu rodbinu i prijatelje, svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, zamjenik zapovjednika i načelnik stožera HKoV-a OS RH brigadni general Siniša Jurković, župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić sa zamjenicima, predstavnici MUP-a, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te drugi vojni i civilni uzvanici.



- Danas ste prisegnuli na vjernost domovini kao što su to uradile i mnoge generacije hrvatskih ratnika prije vas i na tome vam od srca čestitam u svoje osobno i u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Čestitam i vama dragi roditelji što ste svoje kćeri i sinove odgojili u duhu zdravog hrvatskog domoljublja, onog okrenutom stvaranju novih vrijednosti, preduvjeta za budućnost i napredak naše Hrvatske. Svojom odlukom na pristupanje služenju dragovoljnog vojnog roka doprinosite stabilnosti i sigurnosti Hrvatske, temeljnog preduvjeta svakog rasta i napretka. Kako države, tako i svakog pojedinca. Vaše domoljublje očituje se u djelima, vi ste zdrava pokretačka snaga, a vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam. Mi smo u Ministarstvu obrane u fokus rada stavili čovjeka, kao najvažniji dio našeg obrambenog sustava. Jer, upravo čovjek donosi prevagu, kako u ratu, tako i u miru i u najvećoj mjeri pridonosi izvrsnosti u realizaciji zadaća. Stoga smo ovu godinu proglasili godinom vojnika, dočasnika i časnika pobjedničke hrvatske vojske. Nismo stali na praznim riječima i obećanjima, nego su iza nas, u protekloj godini mandata, konkretni rezultati – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.



Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju naglasio kako izuzetno važnim smatra motiviranost i osposobljenost ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

- Osobito me veseli interes vas mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer ste vi budućnost naših Oružanih snaga - rekao je general Šundov te dodao kako će se kroz ovaj program na najbolji mogući način osposobiti za sve buduće aktivnosti djelatne vojne službe i pričuvnog sastava Oružanih snaga RH.



Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6649 ročnika, 33 vrhunska sportaša i 45 doktora medicine. U 2017. Godini obuku je završilo 12 vrhunskih sportaša, od čega dvije žene. U djelatnu vojnu službu dosad je primljeno ukupno 4313 kandidata. Od ukupnog broja koji su završili DrVO, ugovor o ugovornoj pričuvni s MORH-om je ove, 2017. godine, potpisalo ili produžilo 38 vrhunskih sportaša.

Obuka (temeljna i specijalistička) traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na vojnom poligonu u Gašincima. Po uspješnom završetku programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

/Foto: D. Mirković/





Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo