Festival „Zlatni glas zlatne doline“ iz Kaptola uspostavlja suradnju sa Festivalom bunjevačkih pisama u Subotici /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Šireći programske sadržaje Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas zlatne doline“ iz Kaptola, koji je u svibnju ove godine  održan po 45. puta, prošireno je područje sa kojega izvođači mogu nastupati sa svojim novim pjesmama na toj priredbi. Ta svojevrsna internacionalizacija započeta je ove godine gostovanjem tamburaških sastava i pjevača iz Bosne i Hercegovine, te Austrije i Srbije, a to prate i mediji, osobito televizije iz tih zemalja koje emitiraju snimke festivalskih događanja u Kaptolu.

Na tragu toga čelništvo festivala gostovalo je u Subotici radi uspostavljanja suradnje sa „Festivalom bunjevačkih pisama“ koji su u tom gradu na sjeveru Vojvodine održava krajem rujna već dvadesetak godina.

Pozivu Subotičana na njihov festival odazvali su se Jelenko Topić, umjetnički voditelj kaptolačkog festivala, zatim autor tamburaških pjesama Dragutin Pecek iz Virovitice, glazbeni menadžer osječkog TS „Fijaker“ Tomislav Vukelić, urednik portala pozega.eu Dražen Krstanović, te Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva i Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić, koji su dogovarali kulturnu suradnju udruga tih krajeva.

Uz njih gosti festivala su bili ravnatelj požeške Glazbene škole Alen Kovačević i profesor tambure u toj školi Saša Botički, koji na obrazovnoj razini surađuju sa tamošnjom glazbenom školom, tako da je ukupno izaslanstvo ovog kraja u Subotici bilo izuzetno brojno.

Na subotičkom festivalu do  sada su u nekoliko navrata nastupali izvođači iz naše zemlje, kao što je to ove godine bio slučaj sa TS Lengeri iz Davora, a u dogovoru sa prof. Vojislavom Temunovićem, umjetničkim direktorom te priredbe, ubuduće bi tamo gostovao još poneki izvođač sa kaptolačkog festivala. Ta svojevrsna razmjena izvođača i iskustava u radu zasigurno će biti korisna za programe oba festivala jer bi ubuduće izvođači iz Vojvodine redovito dolazili na „Zlatni glas zlatne doline“ u Kaptol.

Foto: D. Krstanović

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: