Etno susreti – Čvarkijada 2017.: Još jednom predstavljeno bogatstvo tradicije i običaja koji se čuvaju od zaborava /FOTOGALERIJA/

VETOVO – Četvrtu godinu za redom Tjednik Kronika požeško-slavonska organizirala je Etno susrete Požeštine na kojima su se okupile udruge u kulturi, folklorna, zavičajna, i lovačka društva, različite udruge građana, vinari, seoska turistička imanja i brojni pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje i izvorne narodne nošnje, pjesmu i ples, pripremu starih autohtonih jela, sakupljanje starih autohtonih predmeta seoskog i gradskog domaćinstva. Sve se to događalo u prekrasnoj idili prirodnog okoliša Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu.

Među brojnim posjetiteljima na manifestaciji je bio zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević te predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić.

Posebnost manifestacije je Čvarkijada, natjecanje u pripremi stare slavonske delicije, koja je i ove godine plijenila pažnju više tisuća posjetitelja koji su došli uživati u bogatstvu stare tradicije i običaja koji se čuvaju od zaborava.

Na Etno susretima obukle su se ljepotice koje su krasile narodne nošnje koje su izvukle iz ormara svojih baka i prabaka. Bili su postavljeni stolovi u starovinskim stilovima na kojima su se našla stara jela koja su u današnjici pomalo i zaboravljena. Majstori i majstorice pekmeza i likera također su izložili i podičili se svojim proizvodima pred posjetiteljima.

Prema ocjeni žirija najbolje čvarke pripremila je Nives Berić iz Požege, drugo mjesto pripalo je članovima Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića koji su bili prošlogodišnji pobjednici dok su treći bili članovi Mjesnog odbora Brestovac. Nagradu publike dobili su članovi Moto kluba Tsunami iz Požege. Nagradu za najbolji liker dobila je Mira Lisec, a nagradu za najbolji pekmez Ivana Krolo iz Batrine.

Titulu najljepše djevojke u narodnoj nošnji osvojila je Josipa Maričević iz KUD-a Šokadija iz Batrine, dok je za prvu pratilju izabrana Marinela Grljušić iz KUD-a Berda iz Brestovca, a drugu Ivana Štefančić iz KUD-a Orljava iz Pleternice.

Prvu nagradu za najuređeniji stol osvojili su članovi Matice umirovljenika iz Vetova, druga nagrada otišla je članovima KUD-a Berda iz Brestovca, a treća KUD-u Požeška dolina iz Požege.

/Foto: D. Mirković/

0 Comment