Energetskom obnovom zgrade ŠRC Kuzmica korisnici dobili prostor dostojan 21. stoljeća

Autor: PROMO

Projekt “Energetska obnova zgrade ŠRC Kuzmica na adresi Kuzmica 67A, Pleternica (KK.01.2.1.04.0175)” ukupne je vrijednosti 777.744,60 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija s 473.396,18 kuna. Projekt energetske obnove doprinijet će smanjenju potrošnje energije, korisnici će dobiti ugodnije mjesto za boravak, a porast će svijest o važnosti korištenja energetski učinkovitosti i racionalnijem gospodarenju energijom, istaknuto je na završnoj konferenciji.

U skopu poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” Grad Pleternica prijavio je devet zgrada sa svoga poručja. Među prvim zgradama obnovljena je zgrada ŠRC Kuzmica u Kuzmici.  Projekt “Energetska obnova zgrade ŠRC Kuzmica na adresi Kuzmica 67A, Pleternica (KK.01.2.1.04.0175)” ukupne je vrijednosti 777.744,60 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija s 473.396,18 kuna. Projekt je započeo u rujnu 2018. godine i traje do rujna 2020. godine.

Zgrada ŠRC Kuzmica izgrađena je davne 1978 godine i koristi je lokalni nogometni klub za potrebe održavanja lokalnih i regionalnih sportskih događanja, ali i predstavnici različitih udruga građana s lokalnog područja, predstavnici Mjesnog odbora i ostali. Stoga je riječ je o projektu koji, osim financijske vrijednosti ugrađene u obnovu, ima i kulturološki značaj jer će svojim korisnicima pružiti adekvatne uvjete za razvijanje zajedništva kroz društvene i sportske aktivnosti u svojoj sredini, naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

“Važan je ravnomjerni razvoj svih naših naselja, važno je da sve naše udruge koje djeluju na pleterničkom području, vi mještani koji se okupljate u ovim prostorima imate prostore dostojne 21. stoljeća, da imate uvjete za ostanak na svojim područjima te da ovakve dvorane ne morate tražiti negdje dalje. Grad Pleternica u ovom trenutku provodi deset projekata energetskih obnova, a jedan od većih jeu pravo ovaj projekt energetske obnove zgrade NK Kuzmica. Ali, osim tog europskog dijela projekta kojeg smo proveli, ovdje su značajna sredstva uložena i u unutarnje uređenje. Riječ je o značajnim iznosima kojima smo uredili ove prostore kako i nogometaši NK Kuzmica koji se natječu u Međužupanijskog ligi, ali i svi mještani naselja Kuzmica imali prostore koje zaslužuju,” rekla je gradonačelnica Jozić.

Provedba svih mjera energetske obnove rezultirala je smanjenjem od 73 posto prema potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje u odnosu na stanje prije provedbe mjera. Zgrada je iz energetskog razreda G prešla u energetski razred C nakon energetske obnove, naglasila je voditeljica projekta Marija Mitrović, stručna suradnica iz Poduzetničkog centra Pleternica.

“U sklopu ovog projekta na zgradi ŠRC Kuzmica obnovljen je krov, vanjski zid i pod prema tlu, zamijenjena je vanjska stolarija, uveden je sustav grijanja na plin i zamijenjena je unutarnja rasvejta energetski učinkovitijom. Važno je naglasiti kako to nije samo obnova, naraviti nešto bolje no što je bilo – ovo je energetska obnova što znači kako je zgrada i energetski učinkovitija. Živimo u maloj, ruralnoj sredini i sva ovakva mjesta svojevrsno su središte društvenog života naselja gdje se okupljaju svi uzrasti i obavljaju razne aktivnosti. Projekt energetske obnove doprinijet će smanjenju potrošnje energije, korisnici će dobiti ugodnije mjesto za boravak, a porast će svijest o važnosti korištenja energetski učinkovitosti i racionalnijem gospodarenju energijom,” naglasila je Mitrović.

Uz prijavitelja Grad Pleternicu, u realizaciji ovog projekta sudjelovalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kao Upravljačko tijelo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kao Posredničko tijelo razine 1 te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao Posredničko tijelo razine 2.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek