Ekološka poljoprivreda i prehrana način življenja (FOTO)

Autor: D.M.

POŽEGA – Svijest o ekološkoj poljoprivredi i prehrani iz dana u dan je sve veća, istakla je agronom Snježana Pešut Pilon, savjetnica Poljoprivredno savjetodavne službe iz Požege na edukacijskoj radionici o prehrani i zdravlju koju već peti tjedan organizirma tvrtka Grbić.

Tema je bila ekološka proizvodnja povrća i kratki lanci opskrbe. Povrće se može proizvoditi ne samo na njivama, već i na malim okućnicama, u lončanicama na balkonima i prozorskim oknima u stanovima. Ovdje treba izbjegavati umjetna gnojiva i kemijska zaštitna sredstva. U proizvodnji koristiti humus i stajnjak i paziti na plodored te po mogućnosti koristiti sjeme i biljke iz vlastitog okruženja.

Objašnjavajući lance opskrbe, agronomkinja Pešut govorila je o organizaciji proizvođača ekološkog povrća i potrošača mimo velikih trgovačkih lanaca, a na iskustvima nekih europskih država.

Dogovoreno je  da će na sljedećim radionicama biti razmjene sjemena i presadnica kao i predavanja o drugim ekološkim temama.

Predavanju su prisustvovali i neki naši eko proizvođači, jabuka Požežani Prpić i Valdman,  povrća Rosipal iz Deževaca i predstavnici eko imanja Vaniš iz Divoševaca.

Više iz kategorije