Dugi brak održali ljubav, poštovanje, život bez laži i molitva

Autor: Jelenko Topić

BIŠKUPCI – Mnogo razloga za slavlje imalo je pedesetak rođaka i prijatelja obitelji Emerika(75) i Dragice(67) Damljanović u Biškupcima. Velikom feštom proslavili su 50 goduina braka, a tom prigodom obnovili su bračni zavjet dan u obližnjoj crkvi Sv. Mihovila u Stražemanu prije pola stoljeća.

Dragica rođ. Andrijašević odrasla je u Biškupcima, cijeli život bila je domaćica, brinula se o roditeljima, te odgajala djecu, dok je Emerik živio u susjednom Stražemanu, te radio u komunalnoj tvrtki „Tekija“ u Požegi, a ranije je sedam godina bio zaposlen u Sloveniji.

Emerik i Dragica Damljanović iz Biškupaca

Slučaj je htio da se oni vjenčaju daleko 1966. godine kada Dragica još nije bila punoljetna pa je morala za sklapanje braka tražiti posebnu suglasnost roditelja. Iz braka imaju dva sina Tomislava i Zdenka, te četvero unučadi: Josipu, Marijanu, Marinu i Mirka. Danas su sinovi samostalni i u Biškupcima imaju obiteljske kuće.

-Zajedno smo gradili kuću, ja sam mnogo radio jer sam uz redovni posao stalno obrađivao 16 katastarskih jutara zemlje sadeći duhan i drugo, te se bavio stočarstvom u kojemu sam ponekad imao u tovu i do 70 teladi- kaže nam Emerik. Lijepih životnih trenutaka u prigodi ovog zlatnog pira prisjeća se rado i Dragica.

-Ljubav, poštovanje, život bez laži, te molitva su nas održali skupa sve te godine, a bili smo predani molitvi pogotovo kad nam je bilo teško- kaže Dragica dodajući da se treba opraštati pogotovo kada jedno drugo u braku dobro upoznaju. Ona pak kaže da joj je pod stare dane teško zbog bolesti, a posebno joj je zadovoljstvo skladan odnos sa sinovima, snahama i unučadi jer su u Biškupcima svi na okupu u svoje tri obiteljske kuće.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije