Državi se ne uklapa u ‘strateške ciljeve’ – završit će ga općina sama?!

Autor: V.M.

SONY DSCJAKŠIĆ – Gradi se kao da je ‘kula babilonska’ a završetak radova se ne nazire. Riječ je o vrtiću u Jakšiću čiji su temelji udareni još u jesen 2011. godine a sada oko objekta raste trava, naznaka nekim poslovima ni traga. Naravno, razlog je novac koji s razine države dolazi ‘na kapaljku’.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

– Do sada je u vrtić utrošeno 3,5 milijuna kuna od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja dalo 1,2 milijuna a ostalo su sredstva općine. Trebalo bi još osigurati 1,7 milijuna kuna za unutrašnje i vanjsko uređenje. Od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta smo tražili sredstva za opremanje, prošli smo tri kruga a onda je Vlada donijela odluku o strateškim ciljevima gdje je prednost dana fakultetima, kampusima…a osnovne škole i vrtići su jednostavno ‘izbrisani’. U tom smislu smo iz ministarstva proljetos i dobili dopis pa su poslovi opet stali. Nije mi jasno kako se djeca najmlađeg uzrasta ne uklapaju u strateške ciljeve – nezadovoljno je kazao gradonačelnik Ivica Kovačević te je podsjetio kako je sredstvima IPARD programa izgrađena pristupna cesta vrijedna 505 tisuća kuna te da su na prostor vrtića ‘dovedeni’ voda, plin, struja i kanalizacija.

Vrtić u Jakšiću površine je 870 četvornih metara i u njemu bi trebale biti tri odgojne skupine, odnosno između 60 i 75 djece. Tolike potrebe doista i postoje i roditelji su već prilično nestrpljivi da se radovi privedu kraju.

– Nama između 30 i 40 djece ide iz Jakšića u vrtiće u Požegu. To i nije tako veliki problem ako i roditelji rade u Požegi pa ih usput odvoze i dovoze kući no, oni koji moraju u Kutjevo, Pleternicu ili neko drugo mjesto na posao, njima je to preteško. Nadalje, vrtića nema ni u susjednom Kaptolu pa su me već mnogi pitali kada će naš biti gotov jer bi im to bilo blizu da dovedu djecu u njega – objasnio je potrebu gradnje vrtića načelnik Kovačević.

Kako će se gradnja vrtića u Jakšiću privesti kraju, još uvijek se ne zna ali, sve upućuje na to da će biti po onoj narodnoj ‘Uzdaj se use i u svoje kljuse’.

– Pokušat ćemo razgovarati s Ministarstvom regionalnog razvoja i Fondom zaštite okoliša i energetsku učinkovitost da vidimo možemo li od njih dobiti nešto novca. Ako ne uspijemo ne preostaje mi ništa drugo nego ću na sjednici Općinskog vijeća predložiti da radove kraju privedemo sami, kroz proračun ili kreditnim zaduživanjem..vidjet ćemo, no, nama je vrtić potreban – zaključio je I.Kovačević.

 

 

Više iz kategorije