Dobra suradnja policije i lovaca rezultirala predajom veće količine oružja

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj, uz glasnogovornicu Ivanu Radić bio je nazočan i načelnik Policijske postaje Pleternica Miro Miličević te predsjednik Lovačke udruge Vražjak Požeške Sesvete Stjepan Kovačević, kojoj je povod bio veća količina dragovoljno predanog oružja.

Projekt “Sigurnost u lovu” kojeg provodi Policijska uprava požeško slavonska u suradnji s Lovačkim savezom Požeško-slavonske županije i njegovim društvima sa sigurnosti se može reći da je na jednoj visokoj razni što se može zaključiti iz svih dosadašnjih suradnji kao i aktualne koja je vezana za posredovanje pri dragovoljnoj predaji oružja.

– Mi smo izuzetno zadovoljni predanim oružjem tijekom protekle godine. Na području naše policijske uprave predano je ukupno 17 komada automatskog oružja, 77 ručnih bombi, 14 mina, 55 drugih rasprskavajućih predmeta, 17 komada repetirajućeg i poluautomatskog oružja te 10 pištolja i revolvera. Isto tako predano je i preko 8,5 tisuća komada streljiva i preko 3 kilograma eksploziva – rekla je glasnogovornica PU požeško-slavonske Ivana Radić.

Tijekom jučerašnjeg dana su na području općine Kaptol, policijski službenici temeljem naloga Prekršajnog suda u Požegi pretražili obiteljsku kuću u kojoj prebiva 52-godišnjak prilikom čega su pronašli  poluatomatsku pušku, automatsku pušku sa pripadajućim spremnikom, lovačku pušku te nekoliko desetaka komada streljiva zbog čega protiv njega slijedi kaznena prijava.

Načelnik Policijske postaje Pleternica Miro Miličević

-Želim naglasiti suradnju sa lovačkim društvima kojom smo pokrenuli akciju “Sigurnost u lovu” sa Lovačkim savezom Požeško-slavonske županije. Suradnja je rezultirala, posebice sa predsjednikom Lovačke udruge Važjak Stjepanom Kovačeviće,  tako da nam je vraćeno šest pušaka M48, jedna automatska puška, jedna strojnica, više komada okvira za automatsku pušku i preko 1500 komada streljiva različitog kalibra. Unazad smo nekoliko mjeseci pokrenuli inicijativu što je doprinijelo povratku ovog oružja. Želim naglasiti da ćemo mi nastaviti suradnju i sa drugim lovačkim društvima i želimo uputiti svim građanima poruku da oni mogu i dalje vraćati oružje i da ne moraju reći svoj identitet. Tu su nam lovci izašli u susret i oni su spona s osobama koje su sada imali nepovlasno to oružje. Možda imaju više povjerenja u lovce kojima su predali oružje koje su  oni proslijedili nama na čemu im ovom prilikom zahvaljujem i potičem ih ponovno na daljnju suradnju, kako bi imali oružje pod nadzorom – istaknuo je načelnik Policijske postaje Pleternica, Miro Miličević.

Glasnogovornica je iskazala da građani imaju povjerenja i u policiju ali je njima jednostavnije na lakši način komunicirati s onima koji nisu u sustavu policije te je potaknula i predstavnike medija da se uključe u ovu akciju.

Predsjednik Lovačkog društva “Vražjak” Požeške Sesvete, Stjepan Kovačević

-Ništa posebno ne bi imao dodati već ovim putem pozivam sve svoje kolege lovce da se povedu mojim primjerom i da se što više dragovoljno donese oružja u ustanovu koja to zna čuvati odnosno uištiti – rekao je predsjednik Lovačkog društva Vražjak Požeške Sesvete, Stjepan Kovačević, umirovljeni policijski službenik i dugogodišnji čelni čovjek pleterničke policije.

Oružje koje je predano sve je upotrebljivo samo što ne izgleda tako zbog načina dosadašnjeg držanja i čuvanja. Iz policije ponovno apeliraju i potiču građane na dragovoljnu predaju oružja kako bi se izbjegle neželjene posljedice i eventualna kaznena odgovornost. Oružje odnosno neko od njih datira iz vremena drugog svjetskog rata kao što je tz. “garonja” kojeg je jedna, danas starica, čuvala iz tadašnjeg vremena 1944.-45. godine.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: