Divljač iz lovišta često izlazi na ceste

Autor: Jelenko Topić

Divljač na cestiVeliki broj prometnica u Požeško-slavonskoj županiji  prolazi kroz brdsko-planinska područja Papuka, Psunja, Krndije, Dilj gore i Požeške gore, pa su na njima zbog blizine lovnih površina česti naleti vozila na divljač, ali i divljači na prometala.

Na području Policijske uprave požeško-slavonske od početka ove godine dogodilo se čak 14 sudara vozila sa životinjom na cesti dok je tijekom prošle godine zabilježeno 126. Zabilježen je sudar teretnog vozila s jastrebom, nalet osobnog automobila na ovcu, te četiri naaleta osobnog automobila na psa.

-Najveći broj ovih događaja, njih čak osam, odnosio se na nalet osobnog automobila na srneću divljač. I prošle godine najveći dio sudara sa životinjama odnosi se na divlje životinje i to na srneću divljač. Zabilježen je i jedan nalet na divljeg zeca, patku, jazavca i fazana – ističe Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

Za razliku od divljih životinja, upozoravaju iz policije, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetima da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniki, odgovoran je vlasnik životinje kojemu i slijedi prijava zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tijekom prošle godine takvih je bilo 13 slučajeva od 126 naleta na životinje.

Najveći broj ovakvih prekršaja zabilježen je tijekom kasnog poslijepodneva u vremenu od 17 do 21 sat i to na prometnicama u nenaseljenim mjestima Požeško-slavonske županije uz koje se proteže šumsko područje.

Imajući u vidu da su počinjene štete u više lovačkih društava procjene još traju, no već je sada sigurno da se one kreću u stotinama tisuća kuna – kazao nam je Zdravko Vujnović predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije. Zbog ovakvih slučajeva policija je uputila upozorenje putem medija vozačima.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji čija se šteta u državi mjeri u desetcima  milijuna kuna godišnje, upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni pogotovo u jutanjim i kasno poslijepodnevnim satima, te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na kolniku. Također, upozoravamo vozače da obrate pozornost na cestama izvan naselja, na ne očekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači – poručuju iz PU požeško-slavonske.

Isto tako upozoravaju da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom. Prošle godine zabilježena je jedna takva prometna nesreća, tj. nalet vozila na lisicu u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena.

Zbog svega toga česti su i sudski postupci u kojim presudama budu pogođena lovačka društva jer su osiguranja često nedostatna za pokriće nastalih šteta.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek