Devet radionica u Poljoprivredno-prehrambenoj školi pokazalo umijeće njihovih učenika /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Poljoprivredno-prehrambena škola Požega uključila se u obilježavanje prvog Europskog tjedna  vještina stečenih u sustavu strukovnog obrazovanja, koji  na razini Europske unije  traju od 5. do 9. prosinca ove godine.

-Ovime provodimo projekt „Otkrij svoje talente“ s ciljem promicanja strukovnog  obrazovanja i učeničke prakse u školskim radionicama, te na obradivim površinama – ističe ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Grgić.Središnje događanje su bile  radionice prikaza vještina naših učenika: proizvodnja domaće svinjske masti i čvaraka, izrada namaza od čvaraka i masti, izrada pogačica s čvarcima i božićnih kolača, izrada božićnih aranžmana, sjetva pšenice i ukrašavanje stola, te prezentacija školske poljoprivredne mehanizacije, mali servis na poljoprivrednim strojevima, zatim određivanje kiselina u vinu i dokazivanje šećera u moštu, mladom vinu i starom vinu, proizvodnja soka od joste i čokomarmelade, kao i mikroskopiranje trihinele.

Među učenicima koji su obrađivali debelo meso i spravljali čvarke bio je i jedan od susjedne Bjelovarsko-bilogorske županije.

-Mesno tkivo režemo na komadiće 2×2 centimetra lako bi se ujednačeno otopilo, te od toga pripremamo svježe čvarke i mast – kaže budući mesar Valentino Devčić iz Garešnice.

Sve predviđeno odrađeno je u praktikumima Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

-Tu nam kroz nastavu dolaze i učenici osmih razreda osnovnih škola kako bi se upoznali sa laboratorijem  i njegovim mogućnostima, a na taj način mogu se opredijeliti za buduće školovanje – kaže nam učenik Albert Butina, koji je u kemijskim laboratoriju  odrađivao radionicu sa kontrolom šećera u vinu.

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj: