Deset maturanata iz daleke 1954. godine proslavili 65 godina svoje mature /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Ovih dana u Požegi gradu svog srednjoškolskog obrazovanja okupila se skupina poprilično starih ljudi. Povod je bio izuzetno velik i vrijedan jer su što je prava rijetkost slavili 65 godina svoje mature!

Rođeni su između 1933. i 1936. godine, a zajedno su zbog ratnih godina, teških okolnosti toga vremena i produljenja školovanja bili maturanti požeške Gimnazije daleke 1954. godine. Njih 49 išli su na nastavu u dva razreda, odvojeni djevojke i dječaci jer je to onda praktički bilo nepisano pravilo. Sada ih je na ovom  jubilarnom okupljanju pred zgradom nekadašnje požeške gimnazije bilo deset.

Stigli su iz Njemačke, Zagreba, ali i drugih mjesta Hrvatske, a okupio ih je Dragutin Ivanović, koji je poslije u toj Gimnaziji bio profesor, zamjenik ravnatelja i ravnatelj škole. Ta je generacije  bila izuzetno dobra jer su svi završili fakultete pa su postali inženjeri, ekonomisti, liječnici, profesori, a među njima je bio i akademik dr. Božo Udovičić, nekadašnji Jakšićanin, ali i ministar energetike, koji ovom prigodom nije mogao doći zbog zdravstvenih razloga. Jedan od njih Krešimir Mandić bio je svojevremeno najuspješniji jer je bio direktor avioprijevoznika JAT (Jugoslavenski aerotransport), a danas živi u Zagrebu i došao je među svoju požešku generaciju. Razrednici su im bili Mijo Halvaks i Ljubica Koydl.

Nakon okupljanja pred nekadašnjom zgradom Gimnazije i zajedničkog slikanja, te nakon prozivke bivših učenika, malo su porazgovarali,  razgledali su grad, a zajednički ručak i druženje imali su u restoranu „Vila Stanišić“.

Foto: D, Krstanović [FGAL id=258204]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »