Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Dan žutih mimoza: "Rak vrata maternice je bolest koje s današnjim mogućnostima medicine ne bi trebalo biti" /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Dan žutih mimoza: Požega.eu | Dan žutih mimoza:

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED





POŽEGA – Mediteransko cvijeće, prekrasne žute mimoze krasile su Trg sv. Trojstva, a povod je bio obilježavanje Dana borbe protiv raka vrata maternice. Obilježavanje kao javno zdravstvenu akciju organiziraju Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Ligom protiv raka Požeško-slavonske županije. U sklopu događanja prodajom doniranih mimoza prikupljat će se sredstva za rad požeške Lige protiv raka.





Dr. med. Jasminka Kovačević, specijalist javnog zdravstva naglašava kako u Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre više od 100 žena te da na području Požeško-slavonske županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre.

-Od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti,. Od raka vrata maternice može se uspješno zaštititi, odgovornim spolnim ponašanjem, redovnim odlaskom na ginekološke preglede i Papa-test, te unazad nekoliko godina zaštitom besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa). Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ako se razumiju prednosti - istakla je dr. Kovačević dodajući kako je rak vrata maternice bolest o kojoj uopće ne bi trebali govoriti, jer s današnjim mogućnostima medicine te bolesti ne bi trebalo biti.





-Postoji dovoljno učinkovitih načina i sprječavanja nastanka i ranog otkrivanja te liječenja i nadam se kako će ta bolest doista uskoro postati povijest. Što se treba dogoditi kako bi do toga stvarno došlo? Prvi korak je zaštita djevojčica besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa) koje se provodi i kod nas u županiji, odgovorno spolno ponašanje među mladima, te redoviti odlazak na ginekološke preglede i Papa-test. Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ako se razumiju prednosti tih zaštita – zaključila je dr. Jasmina Kovačević.

Prim. dr. sc. Nikola Gotovac, tajnik Lige zahvalio se obitelji Mihe Palameta kao donatorima koji već četiri godine doniraju mimoze koje u Požegu dolaze s otoka Šipana, a ove godine donaciju mimoza dobili su i iz Rovinja.





































Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo