Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva: “Odazovite se pozivu na preventivni pregled koji vam može spasiti život”!

Autor: S.P./D.K.

Dan plavih perunika tradicionalno se obilježava javnozdravstvenim akcijama posljednje subote u svibnju. Plave perunike i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka ove godine odlučili su na drugačiji način obilježiti taj dan.

Plave perunike i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a ovim putem želimo podići razinu svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer se prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkriva tek u oko 18% pacijenata.

Već tradicionalno Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka Dan plavih perunika obilježavali su zajedničkom javnozdravstvenom akcijom u kojoj su, uz prodaju plavih cvijetova kako bi se prikupila sredstva za rad Lige te podijelu edukativnih materijala kako bi podigli senziblizirali građane o potrebi preventivnih pregleda.

Ove su se ove godine  ipak odlučili na drugačiji način obilježiti Dan plavih perunika. Na prijedlog udruge ILCO i Lige protiv raka, uz donaciju tvrtke Coloplast poslane su kirurške maski na adrese pacijenata sa stomom koje okuplja udruga ILCO. Članovi udruge su starije osobe, najčešće s dijagnozom maligne bolesti koje se u vrijeme pandemije moraju posebno čuvati kada su u potrebi izaći iz kuće.

“Zahvalni smo ispred udruge ILCO i Lige i drugim tvrtkama i ustanovama koje prepoznaju posebnu osjetljivost osoba s dijagnozom raka u ovo vrijeme te su poduzeli sve što je u njihovoj moći da zaštitimo ove najosjetljivije članove našeg društva. Sve građane, a posebno osobe koje se liječe od raka, i dalje pozivamo da kada izlaze iz kuće, borave što više na otvorenom, drže razmak od drugih ljudi najmanje 2 metra i nose masku. Treba izbjegavati biti dulje od 15 minuta u zatvorenom prostoru, nositi masku i uvijek paziti na higijenu ruku,” naglasila je predsjednica Lige protiv raka dr. Jasmina Kovačević.

Upute za osobe uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva:
Kada vam poštom stigne obrazac suglasnosti potpišite ga i pošaljite besplatno u Zavod za javno zdravstvo. Iza toga ćete poštom primiti testove kojima je moguće ranije otkriti rak debelog crijeva, napravite testove prema uputama i pošaljite besplatno. U slučaju da se otkriju tragovi krvi u stolici što bude slučaj kod oko 3% osoba, kontaktirat ćemo Vas i dogovoriti daljnji pregled.
Odazovite se pozivu na preventivni pregled. Ovaj pregled može Vam spasiti život!
Besplatni broj telefona za informacije o sva tri programa je 0800 30 30 34.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88