Cvatnja graševine i ruža Vinogradarstva Markota uz monolog o Šokcima, skulpture od loze i zvuke tambura /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Sve poznatije Vinogradarstvo Markota iz Pleternice po tradiciji je na poznatom brdu Starac na obroncima Požeške gore obilježilo 12. Dane cvatnje graševine i ruža. Tu je uz nasade vinograda u kojima je izgrađen vidikovac u obliku bačve zasađeno tisuću ruža pa je stvorena Cesta ruža i vina, a ovaj običaj proslave cvatnje obitelj Marinka Markota njeguje jedina u našoj državi po uzoru na slične vinogradarske svečanosti u drugim vinorodnim zemljama.

-Uz bačvu vidikovac cvatu dvije kraljice ruža i graševina, njima u čast slavimo na proplanku Starac gdje imamo 15 hektara vinograda i 20 hektara na poznatom vinorodnom predjelu Klikun jer želimo vratiti vinski sjaj, te mi i naši potomci nastaviti tradiciju – ističe  Marinko Markota čija obitelj cijelu godinu živi s lozom i za lozu, a uz tradicionalne fešte vinogradara i vinara Vincelovo i Martinje oni slave cvatnju vinograda i ruža.

Ove godine tu su se okupili njihovi brojni poslovni partneri uključujući i one iz Crne Gore, te saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, zamjenik požeškog gradonačelnika Fredinand Troha, vinski kardinal Vlado Bauer, članovi Udruge pjesnika i slikara „Matko Peić“ i drugi.

Sve ih je pozdravio domaćin Marinko Markota, a glumac Ivica Koprivnjak iz Belišća izveo je monolog o nekadašnjem životu Šokaca po tekstu Ivana Kozarca.

Tu su bile i skulpture od vinove loze djelo obitelji Pavletić iz sela Malino pokraj Lužana koje je predstavio Zoran Pavletić istakavši da prevladavaju skulpture konja, a oni u tome selu stvaraju jedinstven tematski park namijenjen turističkoj ponudi.

Vinarija Markota sada godišnje proizvodi 100 tisuća litara vina, koja plasira po cijeloj našoj zemlji, a imaju i izvoz jer ima zanimanja u više europskih zemalja.

Tijekom druženja domaćina i više desetaka gostiju uz poznate domaće specijalitete i odabrana vina nastupio je pleternički tamburaški ansambl „Safir“.

Foto: D. Mirković [FGAL id=257186]

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: