Čuvajte se ambrozije, ali i kazni ako je slučajno „zaboravite“ pokositi!

Autor: Jelenko Topić

Svakog ljeta ambrozija buja na našim poljima, a njeni negativni učinci ugrožavaju zdravlje ljudi. To je jednogodišnja biljka koja doseže visinu i do 1,5 m. Sadržava do 200 cvjetova, oprašuje se vjetrom i proizvodi čak i do osam milijuna izrazito alergogenih peludnih zrnaca.

Stoga nije zgorega podsjetiti sve vlasnike i posjednike zemljišta da su obvezni pridržavati se naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja.

Ona se može uklanjati i suzbijati agrotehničkim mjerama kao što su pridržavanje plodoreda, obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kulture, višekratno prašenje strništa i neobrađene (nezasijane) poljoprivredne površine, zatim mehaničkim aktivnostima poput međuredne kutivacije, okopavanja, plijevljenja i pročupavanja izbjeglih biljaka, redovite (višekratne) košnje, priječenja prašenja i plodonošenja biljaka, te ­ kemijskim mjerama kroz koje se koriste učinkoviti herbicidi za suzbijanje ambrozije koji imaju dozvolu za promet i primjenu u našoj zemlji, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo.

Prema odredbama odluka o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih nasada, te mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su poljoprivredno zemljište održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju odnosno sprečavati njegovu zakorovljenost i obrastanje višegodišnjim raslinjem.

Koliko nam je poznato brojne jedinice lokalne samouprave donošenjem akata o obaveznom uklanjanju ambrozije predvidjele su i novčane kazne za nečinjenje na imanjima vlasnika što kroz svoj rad kontroliraju komunalni redari, te podnose prijave protiv neodgovornih pojedinaca.

Upravni odjel za komunalne djelatnosti i gospodarenje grada Požege upozorava i izdaje naredbe za uklanjanje ambrozije, a uz prijavu za neizvršavanje obveze, ovlašten je i zatražiti da to na trošak obveznika obavi gradska tvrtka Komunalac Požega.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88