Cijelo selo slavi svetog Florijana: Običaj u Grabarju koji se neprekidno njeguje punih 26 godina /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Proslava svetog Florijana u Grabarju, zaštitnika vatrogasaca, njeguje se na poseban način neprekidno punih 26 godina. Bili su to običaji i u onom sustavu kojeg je tadašnji režim na tihi način ugasio 50-ih godina jer im proslava i štovanje tog sveca nije odgovarala da se slavi na takav način. Obnovili su tu proslavu vatrogasci Grabarja 1993. godine čime je nastavljen jedan lijep i jedinstven običaj ne samo na prostorima Požeške kotline već i šire.

Dugogodišnji učitelj u Grabarju Ivan Abibović prisjeća se zbivanja iz onog vremena, kada se dugi niz godina nije smjelo niti spomenuti ime svetog Florijana. Prisjeća se umirovljeni učitelj Ivan i kako je 1993. godine bio u odboru DVD-a Grabarja kada su odlučili da se vrati nekadašnje obilježavanje i proslava sv. Florijana. Uvjeren je učitelj Ivan Abibović kako se u Hrvatskoj na takav način, povorkom kroz selo, nigdje ne slavi nebeski zaštitnik vatrogasaca. U mimohodu sudjeluju kako oni stariji vatrogasci tako i mlađih od kojih se s pravom očekuje da će preuzeti časnu obvezu i nastaviti s proslavom na takav način.

Mimohod vatrogasaca kreće uvijek s druge strane sela. Grabarje ima tri strane ulica tako da je polazak svake godine s drugog dijela sela. U ulicama kroz koje prolazi mimohod mještani postave stolove ispred kuća gdje se vatrogasci počaste, sokovima, slasticama i drugim delicijama. Gotovo da nije bilo kuće ispred koje se nisu našle delicije i napitci na stolovima kojima su se vatrogasci i članovi povorke počastili. One kuće u kojima više nitko ne živi kao da su progovarale i pozdravljale članove povorke. Oni stariji vatrogasci jako se dobro sjećaju da su domaćini i ispred tih kuća postavljali stolove sa željom da se mogu počastiti svi oni koji su sudjelovali u povorci. O toj su istini, danas tužnoj priči progovarali i s tugom se toga sjećaju.

Nakon mimohoda kroz selo na mjesnom groblju kod središnjeg križa vatrogasci položen je vijenac i zapaljene su svijeće za sve preminule članove nakon čega je služeno svečano euharistijsko slavlje u mjesnoj kapelici kojeg je predvodio vlč. Josip Klarić, župnik sesvetske župe.

Zajedničko je druženje nastavljeno nakon misnog slavlja ispred crkve uz pjesmu za koju su se pobrinuli “dečki” iz Šljivove grane i veći dio Muške pjevačke skupine Grabarčani.

Foto: Dušan Mirković i Marko Krstanović [FGAL id=255649]

Komentiraj: