Čija je odgovornost za sklapanje ugovora za tržnicu i parkirališta?

Autor: D.K.

Neferović i Pilon - CopyPOŽEGA – Postaje sve zamršenija situacija oko izgradnje tržnice i garaže za parkiranje u Požegi koja prema svu sudeći vodi prema sudskom sporu koju najavljuje tvrtka Adamo d.o.o. iz Zagreba, tvrtka koja je ugovorni nositelj odnosno zajednički ulagač u te projekata s kojom su od strane grada Požege i tvrtke Tekija d.o.o. raskinuti svi ugovori.

-Sigurno se sjećate svih najavljivanih investicija na području grada Požege za vrijeme SDP-ove vlasti i gradonačelnika Zdravka Ronka. Ukratko ću vas podsjetiti i izvući sve ono što se pričalo u proteklih, gotovo, desetak godina što je imalo vezu i sa prostorom na kojem je trebala biti tržnica i svim odgovorima, manipulacijama i lažima kojima je godinama SDP obmanjivao građane grada Požege, kako oko investiranja tako i određena ulaganja – uvodno je na tiskovnoj konferenciji rekao aktualni gradonačelnik Požege Vedran Neferović te istakao kako je izjavljeno u travnju 2006. godine da se u Požegi ulaže 10 milijuna eura u tržnice i podzemnu garažu.

Gradonačelnik Neferović je pročitao napise iz medija u kojima se izjavljivalo su tvrtka Adamo i Tekija d.o.o. potpisali sporazum vrijedan 10 milijuna eura o izgradnji dviju tržnica, podzemnoj garaži, i dvama poslovnim prostorima. Nadalje je navo kako je tada izjavljeno da je riječ o javno privatnom partnerstvu po kojem grad i Tekija daju građevinsko zemljište a tvrtka Adamo pronalazi ulagače i gradi objekte te da je riječ je o dotoku švicarskog kapitala i da je pripremljena izgradnja još jedne podzemne garaže i sportske dvorane na istočnom dijelu središta grada.

Na sjednici Gradskog vijeća, 8.lipnja 2012. godine, kako je istakao gradonačelnik Neferović, također su upućivani upiti vezani za izgradnju tržnice kada je gospodin Navratil pitao kome treba zahvaliti i kada se može očekivati izgradnja novog objekta. Prema riječima gradonačenika Neferovića odgovor je tada uslijedio da će te godine biti izgrađena tržnica.

Na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Neferović je nizao izjave koje su bile izjavljivane vezane za izgradnju tržnice i parkirališta od kojeg projekta, koliko je vidljivo, za sada nema ništa.

-Neću ulaziti da li je tržnica potrebna ili ne. Mi ćemo vrlo brzo građanima ponuditi rješenje i na koji nači riješiti problem tržnice – rekao je Neferović te naglasio kako je kulminacija svega pismo koje je upućeno iz tvrtke Adamo u kojem se između niza činjenica navodi kako je tvrtka Adamo ispunila sve svoje obveze vezane za zajedničko ulaganje.

Ostaju brojne nejasnoće vezane za ugovorni odnos tvrtke Adamo kako sa gradom Požegom tako i sa tvrtkom Tekijom koji će koliko je iz dokumentacije vidljivo da će se ući u sudski spor.

-Čija je odgovornost za ovu situaciju i za sklapanje ugovora, gdje su ugovorne stavke ukoliko se ugovorne stavke ne realiziraju, kakve su obveze jedne i druge strane. To je već po ne znam koji put preslikani scenarij SDP-a kada sklapaju bilo kakve ugovore i odnose između dviju strana, čega smo se nagledali u proteklom vremenu. Sada sve očito dolazi na naplatu što će ova gradska vlast imati silnih problema i izaći iz svih tih ugovora i obveza kojih se nitko nije pridržavao. Bojim se da će građani Požege imati najveću štetu – dodao je gradonačelnik Neferović i naglasio kako se iz pisma koje je stiglo iz tvrtke Adamo jednino može isčitati kako je izvjesno da grad Požega nije ispoštivao obveze koje ima prema tvrtki Adamo.

O tome da se ništa ne treba prejudicirati, zamjenik gradonačelnika Mario Pilon je rekao kako će se u cijeli ovaj slučaj uključiti odvjetnici grada Požege, tvrtke Tekija te je naglasio kako tvrtka Adamo potražuje uplaćeni komunalni ali veća financijska sredstva koja je ta tvrtka uložila, a radi se o nekoliko milijuna kuna.

Komentar na tiskovnu konferenciju i iznesene tvrdnje zatražili smo od bivšeg gradonačelnika Zdravka Ronka kojeg ćemo objaviti po primitku istog.

 

Više iz kategorije