Četiri koze uginule kod obitelji Nuić u Čaglinu zbog cjepiva ili nečeg drugog!?

Autor: D.K.

ČAGLIN – Neuobičajeno je vidjeti specijalizirano vozilo tvrtke Agroproteinke d.d. koja se između ostale djelatnosti bavi zbrinjavanjem nusproizvoda životinjskog podrijetla, slobodnim rječnikom rečeno lešina uginulih životinja.

Zatekli smo takvo vozilo ovih dana u Čaglinu zbog čega smo se zainteresirali o čemu se radi i doznali da je kod obitelji Ivana Nuića bilo problema u stadu sa kozama koje uzgaja i koje su mu na jedan način i određeni izvor prihoda.

Ivan Nuić iz Čaglina

– Nikad više neće dopustiti da mi cijepe koze protiv bolesti nekakvog “plavog jezika”. To sam dozvolio samo jednom i nikad više. Radije ću ih prestati uzgajati nego puštati stručnjake u dvorište koji dolaze i govore kako je zakon propisao da moram cijepiti koze. Nakon što mi je veterinar cijepio koze ostao sam bez njih četiri. Jedva smo spasili i one druge koje su bile cijepljene protiv toga plavog jezika – u ogorčenju nam prepričava situaciju Ivan Nuić koja mu se zbivala uoči Uskrsa i na sam Uskrs te nastavlja da kada je veterinar koze cijepio one su se počele su se tresti, grčiti, prekretati glavom i upadati po dvorištu. Dobile su temperaturu, spašavali su ih drugim lijekovima ali mu je ipak uginulo od 20 koza njih četiri.

– Cjepivo je bilo besplatno i to nisam ništa morao plaćati ali šta to meni znači, ama baš ništa. Tko će sad meni nadoknaditi tu štetu. Dok mi nisu cijepili koze nikad nisu imale problema sa zdravljem. Ne krivim ja našeg veterinara, nije on ništa kriv za to. Kriv je ona koji piše te zakone da i sam ne zna što sve može imati za posljedicu nakon takvog cijepljenja – pojašnjava Nuić.

Odmah nakon dojave kamion Agroproteinke došao je po lešine te ih odvezao. Svaka uginula koza bila je teška oko 40 kilograma te su imale po dvoje mladih koje Ivan njih othranjuje na bočicu. Uvjeren je će se mladi kozlići ipak nekako izvući i preživjeti.

– Dobio sam nekakve papire koje moram odnijeti veterinaru kako bih dobio kakvu takvu odštetu. Nikad ja nisam čuo da je itko ikad koze na taj način cijepio i da one zbog toga ugibaju. Nitko mi ne želi reći u čemu je stvarni problem, a izražavam sumnju da je neispravno cjepivo.

Veterinari s kojima smo razgovarali ostavljaju  mogućnost da je problem u cjepivu što je jako teško dokazivo a koze koje su uginuli nisu odvezene niti na obdukciju što sigurno nije u interesu zakonodavcu.

Odgovor smo zatražili od nadležne Veterinarske inspekcije koji ćemo objaviti nakon njihovog očitovanja ali sve je to pod nekakvim velom tajni što ćemo u svakom slučaju pokušati da dođemo do one prave istine.

Više iz kategorije