Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Čemernica i Gradci kraj Kaptola – svjetski biser arheologije

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Čemernica i Gradci kraj Kaptola – svjetski biser arheologije Požega.eu | Čemernica i Gradci kraj Kaptola – svjetski biser arheologije

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Na južnim obroncima Papuka, iznad naselja Kaptol, nalazi se istoimeni arheološki lokalitet. Tijekom starijeg željeznog doba (800.-400. god. pr. Kr.) zajednica koja je obitavala na tom prostoru svoje je istaknute pokojnike pokapala pod velikim zemljanim humcima – tumulima. Na položaju Kaptol-Gradca nalazilo se utvrđeno naselje kome su pripadala dva groblja: nekropola Kaptol-Gradca i nekropola Kaptol-Čemernica.

Središnji dio pogrebnog rituala pripadnika kaptolačke elite bilo je spaljivanje na lomači. Pokojnik, odnosno pokojnica bili bi položeni na lomaču odjeveni u nošnju čiji su elementi (poput npr. oružja, nakita ili pribora za tkanje) odražavali funkciju koju su za života obnašali. Pripadnici najbogatije ratničke elite često su bili spaljeni s konjem ili na kolima. Potom bi ostaci s lomače bili sakupljeni te položeni u grobne komore zajedno s popudbinom za drugi svijet. Grobne komore, izgrađene od drveta, bile su u pravilu obzidane kamenim suhozidom na koji je potom nasuta zemlja te je stvoren humak. Ovakvi su humci radi svoje vidljivosti vjerojatno služili i kao impozantni spomenici u prostoru, svjedočeći o ugledu i snazi zajednice.

Na lokalitetu je postavljena arheološka ruta Putovima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini. Ona prati pretpovijesni put uz slikoviti tok potoka Bistre, kroz nekropolu pod tumulima Kaptol –Čemernica te se uzdiže prema ostatcima naselja na položaju Kaptol – Gradca i spušta sve do druge nekropole. Put je to slikovitim područjem zasađenim vinovom lozom i obraslim šumom koji, uz edukacijski element, pruža mogućnost aktivnoga odmora, kroz pješačenje i bicikliranje.

Arheološko nalazište Kaptol jedno je najznačajnijih nalazišta starijeg željeznog doba na prostoru kontinentalne Hrvatske.

Taj lokalitet svjetskog je značaja te ga se planira sačuvati i uvrstiti u turističku ponudu Požeško-slavonske županije. Projektom od strateškog  značaja se želi očuvati arheološko nalazište na način rekonstrukcije arheološkog spomenika i neposrednog okoliša, odnosno izradom replike dijela građevine i dogradnjom prezentacijskog prostora za posjetitelje. Uz tumule, važan dio je i arheološko nalazište utvrđenog naselja – Gradina, te rudnik grafita gdje je planirana revitalizacija nekih od hodnika kao vrijednog dijela UNESCO Geoparka. Cijeli prostor povezao bi se arheološkom tematskom stazom s odmorištima te uskotračnom prugom za prijevoz posjetitelja. 

Potpuno ostvarenje plana je do kraja 2027. godine, iduće godine će početi izrada projektno-tehničke i muzeološke dokumentacije, a u financiranju predviđenom sa 50 milijuna kuna sudjelovat će županija, državni proračun i sredstva europskih fondova.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.