Caritas Požeške biskupije nastoji djelovati i tijekom epidemije koronavirusa

Autor: Biskupija PZ

U novonastalim okolnostima suzbijanja širenja koronavirusa te mjera zaštite Civilnog stožera Republike Hrvatske i Caritas Požeške biskupije nastoji odgovarati na poticaje požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Caritasa, koji u svom pismu od 18. ožujka 2020., između ostalog piše: „U trenutačnom izvanrednom pastoralnom stanju napose je važno da ne napustimo bolesne, starije, siromašne i osamljene sugrađane. Ondje gdje svećenici poznaju susjede spomenutih osoba, zamolit će ih da kao bližnji suosjećajnom solidarnošću, povezani sa župnim Caritasom i njegovim volonterima vode o njima brigu te da odgovore na njihove potrebe u okviru župnih mogućnosti ili ih preporuče socijalnim službama.“

Biskupijski Caritas je u ovom vremenu intenzivirao različite projekte pomoći osobama koje su redoviti korisnici njegove pomoći kao i osobama koje se nalaze u rizičnoj skupini s obzirom na zarazu koronavirusom. Pridržavajući se uputa Civilnog stožera Republike Hrvatske i izdanih preventivnih mjera Caritas redovito dostavlja topli obrok svojim korisnicima čiji je broj, usred trenutne situacije, porastao. Obroci se dostavljaju na kućnu adresu korisnika s velikom pažnjom na osobni kontakt, a s korisnicima se komunicira telefonskim putem te su im volonteri na raspolaganju i za druge potrebe kao što su nabavke lijekova, higijenskih potrepština i drugih stvari potrebnih za redovito životno funkcioniranje kao i za riječi utjehe i ohrabrenja.

K tome, brojni su korisnici zatražili Caritasovu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama, a Caritas im je navedeno, sukladno svojim mogućnostima, darovao. Telefonski broj Caritasa je dostupan tijekom cijeloga dana, a volonteri središnjeg biskupijskog Caritasa kao i volonteri župnih Caritasa diljem Požeške biskupije u međusobnom su dosluhu kako bi pomogli starijim i drugim osobama koje se nalaze u rizičnoj skupini i drugim težim životnim okolnostima. Caritasova akcija „Kruh i mlijeko za svaki dan“ namijenjena najsiromašnijim korisnicima s područja grada Požege odvija se redovito uz pridržavanje svih mjera predostrožnosti izdanih od nadležnih civilnih službi. Brojni volonteri koji su se uključili u akcije pomaganja starijim osobama su u svakodnevnom kontaktu s caritasovom središnjicom u Požegi te kroz pomoć i brigu nastoje odgovoriti na potrebe onih koji su osobito pogođeni trenutnom situacijom.

Jednako tako, Centar za život i obitelj, na čelu s voditeljicom Anom Matković, koji djeluje pri Caritasu preko telefonske linije otvoren je i dalje za bračno, obiteljsko i drugo savjetovanje a dostupan je i preko svojih profila na društvenim mrežama. Odgovarajući na trenutne izazove i potrebe dvadesetak volontera s područja Požeštine se uključilo u izradu platnenih zaštitnih maski za lice, a nekoliko pravnih i fizičkih osoba je darovalo materijal za izradu maski. One su namijenjene prvenstveno osobama čije je obavljanje posla neophodno za redoviti život poput djelatnika u civilnim službama gdje je Caritas u kontaktu sa voditeljima pojedinih službi, a uz to zaštitne maske su namijenjene i starijoj populaciji i rizičnim skupinama ljudi. Moguće ih je zatražiti i nabaviti u sjedištu Caritasa u Požegi telefonskim putem. Pored toga Caritas je primio iz robnih zaliha Republike Hrvatske donaciju prehrambenih artikala namijenjenih za caritasovu kuhinju i siromašne osobe.

Ovim putem Caritas Požeške biskupije zahvaljuje svim medijima u Požeškoj biskupiji koji prenose informacije o njegovu djelovanju, fizičkim i pravnim osobama koje materijalno potpomažu djelovanje u službi siromašnih i ugroženih te volonterima bez kojih je gotovo nezamislivo ostvarivanje gore navedenih karitativnih akcija.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88