Carinski inspektori u nadzoru uporabe nelegalnih softvera

Rijeka, 171007.
Rijecki carinici zapljenili su veliku kolicinu krijumcarenih cigareta u dva kontejnera na kontejnerskom terminalu Brajdica. Cigarete su stigle iz kineske luke Chiwan brodovima Camelia i Power, radi se o 57800 steka Marlbora, a vrijednost krijumcarene robe procjenjuje se na oko 3,2 milijuna kuna.
Foto: Tea Cimas / CropixPOŽEGA – Ovih se dana u Požegi mogu zamijetiti carinski inspektori koji, kako doznajemo, intenzivno provode nadzore nad pravnim osobama koje koriste informatičku opremu s ciljem utvrđivanja legalnost korištenja softvera. Ukidanjem Državnog inspektorata Vlada RH je Carinskoj upravi proširila ovlasti naplate carina i poreza uz koje poslove obavlja da li tvrtke, mali i srednji poduzetnici koriste legalan softver.

Kako neslužbeno doznajemo carinski inspektori koji provode nadzore gotovo da kod svake pravne osobe, malih i srednjih poduzetnika, pronađu nekakav nelegalan program za što su zapriječene velike novčane kazne.

Korištenje nelegalnih softvera kao posljedicu može imati i privremenu zabranu obavljanja djelatnosti, što je u nadležnosti carinskih inspektora da mogu donijeti takvo rješenje. Takva mjera može biti na snazi, kako doznajemo, do otklanjanja nepravilnosti. Prema izjavama ravnatelja Carinske uprave Zlatka Grabara, koji je dao izjave nekim medijima, kazne se ne izriču u maksimalnom iznosu, a da su kazne velike govori i podataka kako da je kazna za pravne osobe do 50 tisuća.

Carinski inspektori koji provode nadzor nad zakonitim korištenjem informatičke opreme za to su prošli obuku o licenciranju softvera i krivotvorenju robe na hrvatskom tržištu koju su uspješno završili tako da je jako teško inspektore dovesti u zabludu i nešto im sakriti.

Ništa drugo ne preostaje onima koji nelegalno koriste neke od softvera već da sve to što prije legaliziraju kako ne bi bilo ozbiljnijih neželjenih posljedica i financijskih kazni koje i nisu baš zanemarive.

/Foto: Ilustracija, jutarnji.hr/

 

 

0 Comment

Send a Comment