Burna rasprava oko spomeničke rente i prodaje zemljišta

Autor: D.K.

DSC_0095POŽEGA – Pred Gradskim vijećnicima Grada Požege na 10. sjednici našlo se 13 točaka dnevnog reda koje su sve usvojene većinom glasova vladajućih i koalicijskih vijećnika uz potporu vijećnice Mirjane Novaković (HSU). Rijetko je to inače vidjeti ali se i to zbilo. Izvješće o korištenju spomeničke rente je jednoglasno prihvaćeno za koje su uz vladajuću koaliciju i nezavisnog vijećnika soje glasove dali i nazočni vijećnici SDP-a.

Na sjednici se između još nekih vijećnika nije pojavio vijećnik Danijel Božić (HDSSB) iz kojeg su se razloga pojavile špekulacije da nije došao zbog  određenih nesuglasica njegovog županjiskog predsjednika dr. Dražena Đurovića koji je unazad kraćeg vremena dva puta pozivao i prozivao gradsku vlast i gradonačelnika da poduzme određene radnje vezane za brojne nejasnoće oko tvz. Dječjeg odmarališta Baška. Nedolazak vijećnika Božića se može protumačiti iz razloga jer bi  morao podržati rebalans proračuna što bi bilo u suprotnosti sa razmišljanjem i prozivanjem te dvojbama dr. Đurovića oko zakonitih ili ne zakonitih radnji u Dječjem odmaralištu Baška.

Među vijećničkim pitanjima jedna od zanimljivijih su plaća gradonačelnika Vedrana Neferovića i situacija oko Javne vatrogasne postrojbe.

Vijećnica Dijana Tomić Šain izrazila je zabrinutost zbog plaće gradonačelnika i izrazila je radi toga veliku bojazan kao i zbog kredita za stan. Unatoč što gradonačelnik ima toliku plaću ima mogućnost da si tu plaću još podigne iz razloga jer je 12.ožujka dana mogućnost da ta plaća bude i veća pa je vijećnicu Tomić-Šain zanimalo hoće li si podići plaću budući da je zakonita mogućnost. Vijećnicu Tomić Šain je zanimalo i korištenje službenog vozila koje koristi i s kojim ide na posao i s posla.

Gradonačelnik Neferović je odgovorio da je bruto plaća na imovinskoj kartici podatak koji je stari i koji će se ovih dana korigirati na temelju realnog podatka koji je trenutno i koja je u manja od iskazanog iznosa na imovinskoj kartici. Vezano za korištenje službenog automobila Neferović je rekao da ovih dana planira kupnju novog automobila kako bi i taj problem čime se vozi bila manja briga za sve.

Gradsku vijećnicu Mirjanu Novaković zanimala je situacija oko Javne vatrogasne postrojbe. Na to je dobila odgovor koji je “očito” bio pripremljen. Između ostalih navoda u odgovoru komentirala se i presuda Upravnog suda koja je nepravomoćna. Koliko je je primjereno komentirati i uzimati zdravo za gotovo nepravomoćnu presudu nije potrebno komentirati.

Prihvaćen i prijedlog vijećnika Mire Rašića za spomeničku rentu

Predsjednik Gradskog vijeće Nino Smolčić bio je predlagatelj izmjene Odluke o visini spomeničke rente na području Grada Požege. Na taj prijedlog dopunu je dao u jednom dijelu i vijećnik Miro Rašić koja je na kraju i prihvaćena.

U prijedlogu je da visina spomeničke rente bude veća za određene institucije i poslovne subjekte, u visini od 5 kn/m2 dok bi svim drugima ostala  3 kn/m2 ili bi neki bili oslobođeni ili bi im bila umanjena u jednom periodu poslovanja.

Prihvaćen je prijedlog vijećnika Mire Rašića i da se plaćanje spomeničke rente oslobode invalidi ali i dragovoljci Domovinskog rata koji će obavljati samostalnu djelatnost.

Vezano za spomeničku rentu vijećnica Dijana Tomić-Šain ukazala je na to da je kao takva odluka suprotna zakonu. Također je prozvala i predsjednika Gradskog vijeća Ninu Smolčića kako je u svojoj predizbornoj kampanji o spomeničkoj renti govorio jedno a sada predlaže drugo. Sa nekoliko citata podsjetila je Smolčića na njegova obećanja.

Prijepori oko opravdanosti prodaje gradskog zemljišta

Iako je zadnja točka na dnevnom redu, kada svi vijećnici pomalo budu umorni, burniju raspravu je izazvao prijedlog o prodaji gradskog zemljišta tvrtci Komunalac d.o.o.

Vijećnica Marica Zovko (SDP) zapitala se za opravdanost prodaje iz razloga jer tvrtka Komunalac već u svom vlasništvu ima zemljišta koje bi se moglo iskoristiti u svrhu reciklažnog dvorišta. Postavljeno je i pitanje kako to da se neko zemljište prodaje a da s druge strane nema pismenog interesa za kupnju na što je kasnije pokazano pismo namjere koje je tvrtka Komunalac dostavila Gradu Požegi 27.lipnja 2014. godine, kako je rekao zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

O opravdanosti prodaje zemljišta vodila se polemika između vijećnice Zovko i gradonačelnika Neferovića koji se uvijek vraća na nešto što je bilo i što je netko drugi u prošlosti učinio. To uvijek rade osobe koje nemaju dovoljno argumenata koje brane svoj stav i prijedlog te se na takav način opravdavaju. Treba se okrenuti budućnosti a ocjenu prošlosti treba ostaviti povjesničarima ili onim institucijama koje su za to zadužene.

Slične primjedbe vezane za prodaju zemljišta dao je vijećnik Miro Rašić i apelirao da se ne vraćaju na prošla vremena i na ono što je netko prije činio. U svom stilu, na primjeren ili neprimjeren način, gradonačelnik Neferović je odgovorio vijećniku Rašiću da ako ne želi nešto slušati neka prošeta i ode na svjež zrak.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot