Buka koju stvaraju vozila česta, a kontrole očigledno slabe i kazne nedovoljne

Autor: Jelenko Topić

Mirna nedjelja, 15 sati, Sokolova ulica u Požegi. Iz pravca Gradskih Vrhovaca prema središtu Požege prometuju četverokotač popularno nazvan kvad i motorkotač.  Teško je utvrditi je su li prljaviji od blata ili ulicama grada šire jaču buku. Očigledno su bili na vožnji po blatnjavim putevima Požeške gore ili Posavine da bi takvi izašli na asfaltni kolnik. Buka je bila tako jaka da se moglo čuti u više okolnih ulica, a jedan putnik namjernik nam kaže kako misli da ni jedno od ta dva prometala nema ispušni lonac tj. auspuh! Nije naše da sudimo ima ipak netko tko je za to zadužen i plaćen!

Budući je evidentna buka na niz motornih vozila koji prometuju cestama u gradu i okolini, ponajviše motocikla, automobila i četverokotača  od Policijske uprave požeško-slavonske smo zatražili informacije o tomu da li njihovi službenici pri kontroli prometa koriste fonometar ili zvukomjer, te ima li izrečenih kazni za stvaranje prekomjerne buke.

-Policijski službenici u okviru obavljanja poslova nadzora i upravljanja cestovnim prometom obavljaju i tehničke preglede vozila na cesti pri čemu povremeno vrše i mjerenje razine buke. Tijekom vršenja tehničkog pregleda vozila na cesti policijski službenici utvrđene nedostatke kategoriziraju kao manje, veće ili opasne sukladno popisu tehničkih nedostataka i stupnja njihove razine propisane Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila na cesti. Zakon o sigurnosti prometa na cestama sankcije propisuje za nedostatke koji su kategorizirani kao veći ili opasni, a obzirom da je za sve ove razine nedostataka propisana ista kaznena odredba ne vodi se zasebna evidencija po pojedinim utvrđenim nedostatcima – stoji u odgovoru nadležnih u požeškoj policiji. Komentar ostavljamo čitateljima na prosudbu.

Foto: Ilustracija, regionalni.com

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek