Budimo disciplinirani i kroz tri tjedna mogli bi zaustaviti prvi val epidemije!

Autor: DK

Branko Kolarić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” je gostovao u Novom danu N1 i govorio o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Kolarić kaže da smo u periodu kada imamo uzlazni trend, a nekoliko zadnjih dana imamo isti broj zaraženih te da smo prošli prvi fazu epidemije.

“Epidemiološki radimo kontrolu kontakata i određivanje samoizolacije, drugi dio je organizacija zdravstvenog sustava i prevencije širenja virusa u njemu kao i u domovima za starije. Restriktivne mjere što se tiče građana poduzeli smo radi smanjenja kontakata i ako tu uspijemo biti disciplinirani kroz tri tjedna bi mogli zaustaviti prvi val epidemije da nemamo prevelik broj oboljelih u jednom času kako bi zdravstveni sustav mogao brinuti o svima te kako bi smanjili širenje koronavirusa u populaciji i smanjili mutaciju virusa u varijantu u kojoj bi imao veću smrtnost no što ima sada”.

S obzirom na različite mjere koje se provode u različitim zemljama, Kolarić pojašnjava je li samoizolacija jedini put.

“Ovo je pandemija kakvu nismo imali zadnjih stotinjak godina, virus se širi respiratornim putem, ovakve mjere restrikcije u demokratskim društvima nije lako donijeti političarima, no mislim da je gotovo cijela Europa shvatila da mjere samoizolacije i smanjenje socijalnih kontakata mogu usporiti bolest, dakle tim mjerama nećemo spriječiti pojavu bolesti, već ćemo ju razrijediti u populaciji i imati manje zaraženih”.

Kolarić kaže da novi koronavirus nije mutirao, širi se relativno efikasno, bolje od virusa SARS i MERS, no ima nižu smrtnost i 80 posto zaraženih ima blaže simptome, 20 posto teže, a pet ili šest posto ima kritičnu bolest.

Dodaje i da vjeruje kako postoji prirodni imunitet kod pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa, no trebat će još vremena za konačne zaključke s obzirom na to da ih sada donose sukladno prethodnim iskustvima.

“Mi svaki dan u protokole uključujemo nova znanja i često ih mijenjamo što nekada može zbuniti građane, prvo imamo uvezene slučajeve, a sada raspravljamo o lokalnoj transmisiji. Sve znanje uključujemo u preporuke”.

Kolarić smatra da je stanje u zdravstvenom sustavu pod kontrolom s obzirom na podatak da je gotovo 500 liječnika i medicinskog osoblja u samoizolaciji.

“Opterećenje zdravstvenog sustava je ključni moment u broju smrtnih ishoda ove epidemija, to je veliki izazov i situacija je pod kontrolom. Ministar Beroš je mobilizirao sve zdravstvene djelatnike, proglašenje epidemija omogućava da se svi resursi brzo mobiliziraju i mijenjaju ljudi unutar zdravstvenog sustava. Mi imamo ograničene resurse, zato imamo ove mjere i molim da ih građani ozbiljno shvate da bi zdravstveni sustav mogao odraditi ono što treba – bolesnike koji imaju ozbiljnu bolest i one u hitnijim stanjima. Zemlje koje su epidemiju stavile pod kontrolu provodile su četiri ključne mjere: socijalnu distancu i higijenu, komunikaciju, široko testiranje i kapacitete intenzivnog liječenja i zdravstvene skrbi”, rekao je Kolarić i osvrnuo se na potencijalne lijekove koji bi mogli pomoći oboljelima od koronavirusa.

“Ne postoji specifičan lijek koji djeluje na virus, ima lijekova u testiranju i iz Kine smo dobili podatke o liječenju nekim preparatima koji su možda smanjili kritičnu bolest, no nema dokaza i mehanizama koji bi rekli da to trebamo koristiti. Sumamed djeluje dobro na neke vrste pneumonija jer je to česta komplikacija, no ne svakome tko je pozitivan na koronavirus”.

Komentiraj: