Budimo disciplinirani i kroz tri tjedna mogli bi zaustaviti prvi val epidemije!

Autor: D.K.

Branko Kolarić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” je gostovao u Novom danu N1 i govorio o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Kolarić kaže da smo u periodu kada imamo uzlazni trend, a nekoliko zadnjih dana imamo isti broj zaraženih te da smo prošli prvi fazu epidemije.

“Epidemiološki radimo kontrolu kontakata i određivanje samoizolacije, drugi dio je organizacija zdravstvenog sustava i prevencije širenja virusa u njemu kao i u domovima za starije. Restriktivne mjere što se tiče građana poduzeli smo radi smanjenja kontakata i ako tu uspijemo biti disciplinirani kroz tri tjedna bi mogli zaustaviti prvi val epidemije da nemamo prevelik broj oboljelih u jednom času kako bi zdravstveni sustav mogao brinuti o svima te kako bi smanjili širenje koronavirusa u populaciji i smanjili mutaciju virusa u varijantu u kojoj bi imao veću smrtnost no što ima sada”.

S obzirom na različite mjere koje se provode u različitim zemljama, Kolarić pojašnjava je li samoizolacija jedini put.

“Ovo je pandemija kakvu nismo imali zadnjih stotinjak godina, virus se širi respiratornim putem, ovakve mjere restrikcije u demokratskim društvima nije lako donijeti političarima, no mislim da je gotovo cijela Europa shvatila da mjere samoizolacije i smanjenje socijalnih kontakata mogu usporiti bolest, dakle tim mjerama nećemo spriječiti pojavu bolesti, već ćemo ju razrijediti u populaciji i imati manje zaraženih”.

Kolarić kaže da novi koronavirus nije mutirao, širi se relativno efikasno, bolje od virusa SARS i MERS, no ima nižu smrtnost i 80 posto zaraženih ima blaže simptome, 20 posto teže, a pet ili šest posto ima kritičnu bolest.

Dodaje i da vjeruje kako postoji prirodni imunitet kod pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa, no trebat će još vremena za konačne zaključke s obzirom na to da ih sada donose sukladno prethodnim iskustvima.

“Mi svaki dan u protokole uključujemo nova znanja i često ih mijenjamo što nekada može zbuniti građane, prvo imamo uvezene slučajeve, a sada raspravljamo o lokalnoj transmisiji. Sve znanje uključujemo u preporuke”.

Kolarić smatra da je stanje u zdravstvenom sustavu pod kontrolom s obzirom na podatak da je gotovo 500 liječnika i medicinskog osoblja u samoizolaciji.

“Opterećenje zdravstvenog sustava je ključni moment u broju smrtnih ishoda ove epidemija, to je veliki izazov i situacija je pod kontrolom. Ministar Beroš je mobilizirao sve zdravstvene djelatnike, proglašenje epidemija omogućava da se svi resursi brzo mobiliziraju i mijenjaju ljudi unutar zdravstvenog sustava. Mi imamo ograničene resurse, zato imamo ove mjere i molim da ih građani ozbiljno shvate da bi zdravstveni sustav mogao odraditi ono što treba – bolesnike koji imaju ozbiljnu bolest i one u hitnijim stanjima. Zemlje koje su epidemiju stavile pod kontrolu provodile su četiri ključne mjere: socijalnu distancu i higijenu, komunikaciju, široko testiranje i kapacitete intenzivnog liječenja i zdravstvene skrbi”, rekao je Kolarić i osvrnuo se na potencijalne lijekove koji bi mogli pomoći oboljelima od koronavirusa.

“Ne postoji specifičan lijek koji djeluje na virus, ima lijekova u testiranju i iz Kine smo dobili podatke o liječenju nekim preparatima koji su možda smanjili kritičnu bolest, no nema dokaza i mehanizama koji bi rekli da to trebamo koristiti. Sumamed djeluje dobro na neke vrste pneumonija jer je to česta komplikacija, no ne svakome tko je pozitivan na koronavirus”.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88