Brojne kulturne manifestacije u organizaciji Matice hrvatske Požega

Autor: Požega.EU

Vesna Vlašić 1.2.2016.POŽEGA –   Niz kulturnih manifestacija održat će se u organizaciji Matice hrvatske u Požegi od 4. do 26. veljače kojima će biti obilježeni Dani Matice hrvatske. Bogat program ispunjen predavanjima, koncertima, kazališnim i filmskim zbivanjima te promocijama knjiga na konferenciji za novinare predstavila je predsjednica požeškog Ogranka dr.sc. Vesna Vlašić.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi Dane Matice hrvatske počeo je obilježavati prošle godine, a ovogodišnji prošireni program čvrst je temelj za začetak dobre tradicije, kaže dr. Vlašić.

Dane započinju redovnom godišnjom skupštinom, a program namijenjen građanima otvara 6. veljače u Franjevačkom samostanu predavanje “Geneza starokatolicizma u Hrvatskoj fra Danijela Patafte. U suradnji s Glazbenom školom Požega 9. veljače održat će se književno-glazbeni susret s Daliborom Cikojevićem. “On je dekan Glazbene akademije u Zagrebu ali u Požegi će se predstaviti prvenstveno kao književnik, a potom kao pijanista. Vjerujemo kako će to biti doista zanimljivo,” napomenula je dr. Vlašić. Kazalištu su posvećeni 12. i 13. veljače – kazališna večer na temu Domovinskog rata održat će se u Gimnaziji Požega 12. veljače, a 13. veljače teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević održat će predavanje na temu “Novi pogled na povijest kazališta ili imamo li pravo na ljubav prema lijepoj književnosti”.U suradnji s Vilom Velebita planirano je predstavljanje knjige “Bunjevački put križa” Tomislava Žigmanova koje će se održati u Velikoj županijskoj vijećnici u četvrtak, 18. veljače. Gitaristički koncert koji će u Koncertnoj dvorani Glazbene škole izvesti Đani Šehu i Luka Vlašić na programu je 19. veljače, a potom će 22. veljače biti održano još jedno književno predavanje i to dr.Anice Bilić “Tena i Đuka od negativaca do simbola Slavonije”. Dane Matice hrvatske u Požegi zaključit će projekcija dokumentarnog  filma Nade Prkačin “Magnum crimen 1945”. Središnja tema filma je zapovjedna odgovornost za zločine u kojima su pobijeni pripadnici oružanih snaga i civili, a projekcija će se održati u dvorani Sv. Terezije Avilske 26. veljače.

“Uvjereni smo kako će naši građani iz ove kulture ponude pronaći nešto po svom ukusu i potrebama. Matica je bila predugo ugašena i nije bilo aktivnosti. Cijelu 2014. godinu i dio 2015. morali smo se doista truditi privući naše građane na naša događanja. Sada se već stvorio određeni krug posjetitelja, no smatramo kako uvijek ima prostora za bolje rezultate. Ono što nam je cilj jest privući mlade, upravo stoga dio zbivanja u  programu “Dana matice Hrvatske” održava se u školama gdje ćemo pozvati i učenike te kod njih nastojati stvoriti naviku odazivanja na ovakva kulturna zbivanja,” naglasila je dr. Vlašić.

Više iz kategorije