Broj prekršajnih postupaka u osjetnom padu-naglasak na ozbiljnije i složenije predmete

POŽEGA – Prekršajni sud u Požegi  prigodno je danom otvorenih vrata obilježio Europski dan pravosuđa 2016. godine. Tako su se zainteresirani posjetitelji mogli upoznati s radnim procesima u sudovima, funkcioniranju pravnog sustava i sl. Među njima su tako bili studenti Veleučilišta u Požegi koji tijekom studija imaju u provođenju nastave dodirnih točaka sa funkcioniranjem pravosudnog sustava.

-Uz v. d. predsjednika njegova zamjenica i upravitelj sudske pisarice koristili su vrijeme kako bi posjetitelje upoznali sa pojedinostima vezanim uz pojedini segment radnog procesa, te pokazivanja funkcioniranja informatičkih sustava koji su javno dostupni i informatičkog sustava koji nije javno dostupan tj. JCMS – kazao nam je vršitelj dužnosti predsjednika Prekršajnog suda u Požegi mag. iur. Stjepan Japarić, te dodao da se imenovanje predsjednika odugovlači čak od 2010. godine otkada su u nekoliko navrata imenovani vršitelji dužnosti.

Stjepan Japarić, v.d. predsjednika požeškog Prekršajnog suda

Ovaj Prekršajni sud jedan je od boljih u našoj zemlji, a sadašnji uvjeti rada su zadovoljavajući jer su sanirana oštećenja u prostorijama gdje djeluju. Ovdje su rokovi rješavanja predmeta relativno kratki.

-U prošloj godini zaprimljena su 1793 predmeta, te je oko 300 preostalih iz prethodne godine, a ukupno ih je riješeno 1722 – istakao  je nadalje Japarić. Sud bilježi osjetan pad broja prijava jer te stvari rješavaju druge institucije u svojoj nadležnosti kao npr. policija, tako da ovdje uglavnom pristižu prigovori na njihova prvostupanjska rješenja.

-Stoga nam je sada naglasak u radu na ozbiljnije i složenije predmete iz oblasti kao što su gospodarstvo, obiteljski odnosi, javni red, promet i slično- zaključio je Stjepan Japarić.

 

0 Comment