Branitelji požeškog kraja zapostavili zadrugarstvo – vole udruge i za njih dobiti proračunski novac ali….

Autor: Jelenko Topić

Braniteljske zadruge, koje su osnovane u mnogim našim županijama, napravile su veliki gospodarski napredak i dobre rezultate što uključuje zapošljavanje branitelja i njihovu angažiranost kako bi bili korisni članovi ove društvene zajednice. Nema potrebe govoriti koliko radno angažiranje branitelja, uključujući i invalide domovinskog rata, kao i one sa dijagnosticiranim PTSP sindromom, znači za njihov život, te osjećaj korisnosti u svojoj sredini.

Požeški kraj se sa osnivanjem i  djelovanjem zadruga nažalost ne može pohvaliti. Prema zagrebačkog Ekonomskog instituta prezentiranoj prošle godine najmanje zadruga ima u Međimurskoj i Požeško-slavonskoj županiji i to po 11. Upitno koliko je od tog broja isključivo braniteljskih zadruga, te koje su uopće aktivne jer podaci iz proteklih desetljeća o njihovom djelovanju su porazni!

Prema dostupnim podacima u Požegi su osnovane braniteljske zadruge Eko Jasik (brisana je iz registra), Otkos registrirana 2009. godine (također brisana), Eko Badinica osnovana 2009. godine (brisana), te još zadruga Čaglin, koja je još poslovno aktivna, a nismo uspjeli doći do podataka o statusu braniteljskih zadruga Zelena dolina iz Deževaca i Vallis Aurea iz Vilić Sela.

Početkom ovog mjeseca u Topuskom je održana Konvencija zadruga hrvatskih branitelja kojom prilikom je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio kako trenutno aktivno djeluje 275 zadruga, pri čemu je više od 4.600 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji uključeno u rad, te se po tomu vidi koliko branitelji u miru doprinose gospodarskom razvoju. Koliko imamo saznanja navodno da među 130 sudionika iz cijele zemlje nije bilo zadrugara požeškog kraja. Ministar je pohvalio rad vrijednih ruku zadrugara te pozvao sve hrvatske branitelje koji imaju mogućnosti da se organiziraju i udruže u projekt zadruga.


Zadrugama smo u proračunu kroz godinu osigurali gotovo 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz natječaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva hrvatskih branitelja. Uz to, omogućeno im je korištenje ESIF kredita i jamstava kroz agenciju HAMAG-BICRO, a otvorena im je i mogućnost da kroz projekt naukovanja za obrtnička zanimanja u sustavu strukovnog obrazovanja i zadrugari mogu aplicirati na te potpore- istako je ministar.

Poznato je da su prilikom osnivanja zadruga one odmah dobivale bespovratne sredstva u iznosima navodno od 150 tisuća kuna što je bila dobra osnova za rad, a potpore se daju i nadalje.

No, ni to izgleda nije dovoljno jer takvih zadruga u požeškom kraju praktički nema, dok su u nekim sredinama za desetak godina stvorile mnoga materijalna dobra, osnovna sredstva itd.

Očito je da je pojedincima iz te populacije teško nešto konkretno raditi. Ili im je lakše osnovati udrugu i za nju zbog braniteljskog predznaka tražiti i blagonaklono dobiti novac iz općinskih, gradskih i županijskih proračuna.

Foto: Ministarstvo branitelja

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: