Blagoslovljena obnovljena dvorana sv. Terezije Avilske u Požegi (foto galerija)

POŽEGA – Sinoć je uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević blagoslovio obnovljenu dvoranu sv. Terezije Avilske koju su već neki nazvali kulturnim zdanjem zbog svoje primjerene i funkcionalne uređenosti, koja je dugi niz godina vapila za obnovom i uređenjem.

vlč. Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije i katedralni župnik

-Prije desetak godina Požeška biskupija je kupila ovu zgradu jer je jedan kao takav prostor našoj biskupiji nedostajao zbog susreta koji su se događali na biskupijskoj razini, svećenika, vjeroučitelja i razni drugi susreti što traži mjesto za održavanje u većem broju. Kako su s vremenom rasle i institucije u biskupiji, osobito s osnutkom odgojno obrazovnih institucija zbog toga se išlo u kupovinu ove zgrade i kasnije u njenu obnovu. Radovi odnosno obnova je išla u dvije faze. Prva faza radova započela je u jesen 2013. godine kada je obnavljano krovište, izgrađivana kotlovnica i uređenje podrumskih prostorija a druga faza uređenja započela je u srpnju 2014. godine u kojoj se pristupilo potpunom uređenju unutarnjeg prostora, uređenje sanitarija, instalacija, grijanja, rasvjete i namještaja – rekao je vlč. Ivica Žuljević predstojnik Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji i katedralni župnik.

Uz centralnu konferencijsku središnju dvoranu koja ima 329 sjedećih mjesta uređena je i jedna manja dvorana, u potkrovlju zgrade, sa 100-tinjak mjesta u kojoj se neovisno o velikoj dvorani mogu održavati razni seminari, predavanja i edukacije, predvorja u prizemlju, na polukatu i prvom katu mogu biti u namjeni za prigodne izložbe.

msgr.dr. Antun Škvorčević, požeški biskup

-Znakovita je ova večer jer smo u predvečerju blagdana bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Požeške biskupije, i u godini sv. Terezije Avilske. Blagoslivljamo obnovljenu dvoranu sv. Terezije što znači da je po blagoslovu na soj način predajemo Bogu ali je ujedno predajemo i onima kojima je ona potrebna. Požeška je biskupija učinila i iskorak na odgojno-obrazovnom području. Trudimo se da učenici u našim školama na svim razinama imaju pristojan standard tako da i ova dvorana ulazi u taj standard naših škola tako da mi ovu dvoranu večeras predajemo našim učenicima i djelatnicima naših škola. Dvorana će biti dragocjen prostor za sva druga okupljanja koja imamo na razini biskupije, svećenička i vjeroučiteljska, a posebno se radujem što će i drugi vjernici a i drugi građani Požege imati prigodu u toj dvorani sudjelovati na različitim programima koji služe njihovoj općoj kulturi, a osobito duhovnom rastu. Biskupija je željela sa ovim prostorom učiniti ne nešto za sebe već za čovjeka na ovim prostorima da ima mjesto susresti sebe u nekim dimenzijama koje su nam strahovito važne i nedostaju nam – naglasio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škorčević.

Nakon blagoslova prigodan glazbeni i dramski program izvodili učenici Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije te pjevači Katedralnog zbora. Raspjevani glasovi Dječjeg zbora Katoličke osnovne škole pod ravnanjem prof. Ljube Šolić ostavili su upečatljiv dojam na brojne posjetitelje među kojima su bili i požeško-slaonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić, te brojni svećenici i redovnici.

Scenski prikaz “Župni stan u Krašiću” u prigodi blagdana bl. Alojzija Stepinca izveli su učenici Katoličke gimnazije u Požegi uprizorila su dva učenika, istog imena Petar, a program je na svojstven način vodio je profesor sa Katoličke gimnazije Ivan Bedeničić.

no images were found

0 Comment

Send a Comment