Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Blagdanski ugođaj uz brojne pučke napjeve i prikaze Božićnih običaja te sv. Nikolu koji je dijelio darove /FOTOGALERIJA/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Blagdanski ugođaj uz brojne pučke napjeve i prikaze Božićnih običaja te sv. Nikolu koji je dijelio darove /FOTOGALERIJA/ Požega.eu | Blagdanski ugođaj uz brojne pučke napjeve i prikaze Božićnih običaja te sv. Nikolu koji je dijelio darove /FOTOGALERIJA/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Po 12. Kulturno-umjetničko društvo Berda iz Brestovca organiziralo je uz potporu Općine Brestovac i Mjesnog odbora kulturnu priredbu S pjesmom ususret Božiću koja je u Sportskoj dvorani škole Dragutina Lermana okupila nekoliko stotina posjetitelja.

-Ovo budi emocije, a vaš entuzijazam čuva običaje i kulturnu baštinu – istakao je pozdravljajući sudionike i posjetitelje ispred Općine Brestovac Bojan Petrović, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela. Priredbi je nazočila i Antonija Pavlović, tajnica kulturnih udruga Požeško-slavonske župnije, a pozdravne je riječi uputila Danijela Bidlo, predsjednica Berde.

Nastupili su mješovita pjevačka skupina, tamburaški sastav i folkloraši domaćeg KUD Berda pod vodstvom Antonija Berača i Vesne Valentić Berač, te ženska pjevačka skupina KUD Vrbje, kao i učenici bretovačke škole.

Na programu su bili božićni pučki napjevi i novije pjesme iz svih krajeva naše zemlje. To je donijelo blagdanski ugođaj kakav se samo poželjeti može, a posjetitelji u dvorani nagradili su nastupe toplim pljeskom. Izveden je i scenski prikaz običaja uz Božić po zapisima Ive Čakalića, a nastupio je i dječji pjevački zbor brestovačke škole pod vodstvom Maje Seluković.

Recitacije prigodnih stihova o Božiću su imale učenice ovdašnje škole Petra Grgić i Lana Šimić, koje je pripremila nastavnica Maja Crnjac.

Posjetitelje su posebno dojmile dvije originalne etno revije. Predstavile su se učenice Obrtničke škole Požega kao manekenke noseći modernije odjevne predmete sa etno motivima što su izradili budući tekstilni tehničari u toj školi.

Pored toga Nada Grgić iz Busnova je etno revijom sa svojim unucima predstavila unikatne odjevne predmete, odnosno kreacije načinjene od tradicijskog platna.

Nakon okončanja programa u dvorani narodno veselje je priređeno ispred školske zgrade gdje je sveti Nikola darivao mališane. Odrasli su se okrijepili toplim napicima i kobasicama u pecivu.

Za dobru zabavu pobrinuo se mladi tamburaški sastav Čardaš iz Nove Gradiške koji su ove godine svojom prvom autorskom pjesmom Inat slavonski osvojili prvu nagradu publike na festivalu Zlatni glas Zlatne doline u Kaptolu.

Foto: D. Mirković





























































































































































Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.