Blagdanski poklon hrvatskih branitelja prije 28 godina: „Oslobođenje zloglasnog uporišta neprijateljskih snaga na Bučju jedan je od najsvjetlijih dana za Požeško-slavonsku županiju“ /FOTO/

Autor: D.K.

Bilo je to prije 28 godina, na sam dan Božića 1991. godine kada su Oružane snage Hrvatske vojske, točnije pripadnici 123. brigade u sklopu Operacije “PAPUK 91” – napadne akcije “Pecaljka” postigle su veliki vojni uspjeh i oslobodili područje Kamenske i Mijača. Tom akcijom pripadnici 123, brigade, u kojoj je veliku zaslugu imala Diverzantska desetina 63. samostalne bojne 123. brigade predvođena tadašnjim zapovjednikom Josipom Širićem još jednom su rekli “idemo dalje”. U toj akciji “Pecaljka” u Kamenskoj je poginuo Marko Garić, pripadnik Diverzantske desetine 63. samostalne bojne 123. brigade.

Završetkom te akcije, odmah se krenulo u još jednu napadnu akciju, tada zvanu “VELEBIT” u kojoj je na današnji dan, 26.prosinca 1991. godine, oslobođeno zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolnih sela na širem području. Tim akcijama 123. brigada spaja se s ostalim slavonskim brigadama 127. iz Virovitice i 136. iz Podravske Slatine. Od tog dana otvoreno je prometovanje cestovnim pravcem od Požege prema Pakracu kojim se nije moglo kretati zbog okupacije tog dijela prometnice.

Te su akcije prije 28 godina ostavile duboki trag u povijesti za Požeško-slavonsku županiju. Oslobađanjem tog dijela područja koje je bilo u sastavu bivše općine Slavonska Požega bio je najveći blagdanski poklon iz razloga jer je otklonjena još jedna opasnost koja je prijetila području Požeštine.

Branitelji, sudionici tih akcija koji su nakon 28 godina sudjelovali na oslobođenja zloglasnog uporišta neprijateljskih snaga na Bučju još jednom su ponovili da je to jedan od najsvjetlijih dana za Požeško-slavonsku županiju zapisani neizbrisivim slovima u povijesti.

Bučje je tada bilo mjesto zatočeništva hrvatskih branitelja i civila, a za njih više od 20 još uvijek se ne zna njihova sudbina i počivalište.

Počast poginulim civilima i braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su predstavnici Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, umirovljeni general i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, sa suradnicima, predstavnici Policijske uprave Požeško-slavonske i Vojarne 123. brigade, predstavnici gradova Pakraca Lipika i Požege, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije i dr.

Riječi pozdrava je uputio predsjednik HVIDR-e Požeško-slavonske županije Stipan Grgić.

-Najbolja čestitka građanima za Božić 1991. godine bilo je oslobođenje ovog područja. Oni koji se nisu odazvali na ovu obljetnicu ne znaju što propuštaju jer ovo je veliki dan koji se dogodio u Domovinskom ratu – rekao je između ostalog Stipan Grgić, predsjednik HVIDR-e Požeško-slavonske županije.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalio se svima koji su na drugi dan blagdana Božića odvojili svoje vrijeme i prisjetili se dana stradanja, ali i oslobađanja zloglasnog mjesta i otvaranja puta prema zapadu i gradu Pakracu.

-Niti 1991. godine nije bilo puno onih koji su stali u svoju domovinu. Mi trebamo obilježavati važnije datume koji su vezani za noviju povijest stvaranja domovine – rekao je župan Tomašević.

Dinko Tandara, pomoćnik ministra branitelja pozdravljajući sve nazočne u ime ministra Tome Medveda rekao je kako borba za Hrvatsku još uvijek traje.

-Mi smo jedna velika obitelj i trebamo biti jedni uz druge i boriti se za Hrvatsku jer samo jednu državu imamo – rekao je Dinko Tandara, pomoćnik ministra branitelja.

Foto: D. Mirković [FAG id=270243]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek