Blagdan sv. Ivana Glavosjeka u biškupačkoj obitelji Jagečić slave iako je za mjesec dana slavlje zaštitnika župe sv. Mihovila /FOTO/

Autor: DK

Još su rijetka naselja u požeškom kraju gdje se župne svetkovine i kirvaji slave po starim običajima, a pogotovo gdje slave uz zaštitnika župe još jednog sveca. To je slučaj u pojedinim obiteljima u selima stražemanske župe.

U biškupačkoj obitelji Jagečić gdje su goste dočekali domaćin Vinko i njegova majka Marija uz blagdan sv. Mihovila slave i drugi blagdan kojega u narodu zovu rezervni ili kokošji kirvaj. Oni dakako štuju i sv. Ivana Glavosijeka.

Na jelovniku su se našla tradicionalna slavonska jela za kirvaj počevši od domaće kokošje juhe, te pečenke, a domaćica je kao prilog spravljala krumpire na starinski način ispekavši ih na luku.

Dakako bilo je tu i domaćih kolača djelo ruku domaćice Marije, jedna od najstarijih folklorašica biškupačkog KUD „Šijaci“, a neke je pripremila onako kako su je učile njena majka, te kasnije svekrva. Kaže nam da su je one podučile i pripremati domaći kruh u kvas koji se malo gdje peče u našim selima i to u krušnoj peći.

Vinko posjeduje vinograd pa se kušalo i domaće vino, te druga pića za brojnu rodbinu  i prijatelje, a  već ih pozvao za mjesec dana na blagdan sv. Mihovila 29. rujan ili kako ga narod popularno zove  Miolje kada ovaj kraj desetljećima ima glavni kirvaj. 

Foto: D. Mirković [FGAL id=260983]

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: