Berba šipka za vrsne domaće čajeve, sokove i marmelae

Autor: Požega.EU

VELIKA – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Antonije Zelenika iz Velike podignulo je plantažu šipka na hektar i pol površine. Nakon proizvodnje domaće marmelade od plodova šipka sada su otišli i korak dalje. Od nježnih latica ove ljekovite biljke prave domaće čajeve, sokove ali i marmeladu.Od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni Antonija i njezina obitelj na plantaži šipka imaju pune ruke posla. A kako i ne bi kada sve ručno rade.

Nježne latice šipka sada ručno beru kako bi ih iskoristili za mirisne sokove, čajeve ali i marmeladu po domaćoj recepturi.

Svjesni ljekovitih svojstava šipka, nije samo obitelj Zelenika. Sve je više onih koji podižu plantaže ljekovitog bilja ali i onih koji traže domaći šipak od zdravstvenih ustanova do vrtića pa i kafića.Posla u plantaži šipka ima mnogo. Kako se riječ o ekološkom uzgoju i tu Antonija ima osebujan pristup zaštiti jer za zaštitu koristi isključivo propolis. “Mnogi mi kažu da je to skupo, no ja držim da je zdravlje puno važnije pa ako je propolis zdrav za ljude, zdrav je i za biljke, koje mi onda daju kvalitetan urod a to je meni najvažnije,”rekla je Zelenika.

Zato ne čudi što Antonija i njezina obitelj bez problema plasiraju sve ono što od šipka naprave. Zato ne sumnjamo da nakon marmelada od šipka, ali i drugog voća koje su na mnogim sajmovima osvajale zlatna odličja Antonije neće uspjeti i s najnovijim proizvodima od mirisnih šipkovih latica.

/Foto: 24 sata/

Više iz kategorije