Berba gotova: “Bilo je manje grožđa u vinogradima, ali je kvaliteta puno bolja nego lani”

Autor: D.K.

KUTJEVO – Kutjevo d.d. privelo je kraju ovogodišnju berbu. Obrano je 99 posto grožđa i s vlastitih i s kooperantskih površina. Ubrano je oko pet milijuna kilograma od kojih oko 2 milijuna kilograma od kooperanata i oko 3 milijuna kilograma iz vlastitih nasada.

– Grožđe namijenjeno za proizvodnju vrhunskih vina je pobrano. Paralelno su tijeku radovi u podrumu gdje su isfermentirane ranije sorte. Ovisno o sorti i kvaliteti odrađuju se tehnološki postupci. Što se tiče graševine, fermentacija je pri kraju odnosno gotova. Od ulaska mošta u podrum budno i danonoćno pratimo sve organoleptičke parametre i kemijske procese. Bili smo malo skeptični zbog kiše početkom godine, međutim u podrumu je proces tekao puno jendostavniji nego prijašnjih godina. Ova godina po količini grožđa podsjeća na 2013., dok je po kvaliteti slična 2012.-oj. Vina su puno bolja nego lani. Grožđa je u vinogradu količinski bilo malo manje, ali je zato kvaliteta puno bolja – zadovoljan je Ivan Marinclin, glavni enolog u Kutjevu d.d.

Graševina je najzastupljenija sorta, a Kutjevo d.d. svake godine proizvede značajne količine vrhunskih vina.

Ivan Marinclin, glavni enolog u Kutjevu d.d. i voditelj vinogradarstva i vinarstva

– Sva naša vina u buteljama imaju vrhunsku kakvoću. Najčešće zavod i graševinu koju pravimo u šaržama od milijun litara, ocjenjuje kao vrhunsko vino, no zbog navika kupaca i dalje ta vina nose oznaku “kvalitetno” jer time cijenom ostaju pristupačnija kupcima – pojašnjava enolog Marnclin.

Oko hektar traminca na lokalitetu Hrnjevac, na oko 410 metara nadmorske visine, ostavljeno je za ledenu berbu, odnosno vina iz neke od kategorije predikata.

U vinogradima slijedi zatišje od mjesec dana nakon čega kreću radovi kao što je rezidba, popravak armatura, ali i sadnja novih površina jer na temelju EU natječaja Kutjevu d.d. predstoji zanavljanje 120 hektara vinograda što mora biti odrađeno do 2018. godine.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »