Banka je dezinficirana, danas testiranje kontakata osobe koja je boravila u Turskoj te po povratku tri dana odlazila na posao

Autor: DK

Na tiskovnoj konferenciji u Požeško-slavonskoj županiji i sužbeno je potvrđena zaraza korona virusom jedne starije osobe koja je na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Požega. Uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića na tiskovnoj konferenciji su bili načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, ravnatelji požeško-slavonskih zdravstvenih ustanova, Zavoda za javno zdravstvi, Doma zdravlja i Hitne medicine te epidemilog i član Stožera civilne zaštite dr. Ante Vitalija.

dr. Ante Vitalija, epidemiolog

-Dobili smo službenu potvrdu da je osoba s područja naše županije zaražena virusom COVID 19. Radi se o osobi starije životne dobi koja je bila u kontaktu samo sa svojom kćerkom koja je doputovala s turističkog putovanja na kojem je boravila od 9. do 16.ožujka 2020. Ta osoba nije pokazivala znakove bolesti što nas u ovom trenutku upozorava na sumnju što se tiče praćenja i kontakata koje su u samoizolaciji. Sve osobe koje su bile s tom osobom biti će testirane, dakle s kime je god imala bliske kontakte. Danas će se obaviti 10-ak testiranja s kojima su ostvareno bliski kontakti. Testiranje će biti i jedne obitelji u koju je došao povratnik iz inozemstva. Radi se o dvije starije osobe koje su hospitalizirane i nalaze se na Odjelu infektologije Opće županijske bolnice Požega. Te dvije osobe su u dobrom stanju pod kontrolom liječnika. Danas očekujemo dva nalaza koja su poslana na testiranje. Kad obavimo i ovih deset testiranja vidjet ćemo što je pred nama – rekao je epidemiolog dr. VItalija

Na novinarski upit dr. Vitalija je odgovorio kako su uzeti u obzir svi kontakti s kojima je osoba koja je eventualni uzročnik prijenosa virusa kao i svi bliski kontakti s kojima je ta osoba ostvarila za vrijeme boravka na svom radnom mjestu.

-Nitko od bliskih kontakata ne pokazuje nikakve znakove bolesti jer s protokom vremena uzimajući obzir period inkubacije i da se može biti asimptomatski, bez simptoma da budu te osobe i te osobe ćemo testirati – naglasio je dr. Vitalija.

Sve osobe koje se testiraju i ako su dobrog općeg stanja i nemaju simptomologiju bolesti ne moraju ostati u bolnici. One će biti testirane i vraćene svojim kućama u samoizolaciju do dolaska nalaza.

Prema riječima epidemiologa Vitalije nadležne službe su tek 25.ožujka 2020. godine dobile popis osoba koje su bile na putovanju u Turskoj i boravile od 9. do 16.ožujka 2020. Radi se o 160 osoba s područja cijele Hrvatske, a iz naše županije je samo bila jedna.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Radno mjesto na kojem radi osoba koja je došla iz Turske, na kojem je radila tri dana dezinficirano je. Imamo i popis osoba s kojim je ta osoba bila u smjeni kao i popis s kojima je ostvarila bliske kontakte. Svi će oni biti testirani – dodao je dr. Vitalija dok se požeško-slavonski župan Alojz Tomašević nadovezao i pozvao sve one koji su eventualno bili u kontaktu da se to ne taji već da se kaže.

-Trebao se jasno reći bio sam u prostoru s tom osobom kako bi se poduzele sve predviđene mjere i radnje. Nikoga se s  tim ne sigmatizira. Trebamo spriječiti nove mogućnosti zaraze – rekao je župan Tomašević.  

Vedran Neferović, načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

-Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije zajedno s gradskim i općinskom stožerima imaju kontakte s osobama koje se javljaju da dolaze iz zemalja zahvaćenih pandemijom. U prvom naletu je bilo veoma važno dobro dati upute povratnicima iz Italije, Austrije i Njemačke. U jednom trenutku smo imali građane koji se vraćaju u Požeško-slavonsku županiju sa zračnih luka Beograd, Budimpešta i onih iz BiH. U tim trenutcima te zemlje nisu bile na popisu onih zemalja gdje građani moraju otići u samoizolaciju. Ovaj slučaj koji se sad odgodio, koji je povezan s dolaskom iz Turske, imajmo na umu, ne samo ova grupa koja je sad došla avionom. Imali smo u tom periodu i naše vozače koji su dolazili iz Turske. Ovaj slučaj će biti opomena svima koji planiraju doći koriste neke druge zaobilazne puteve da dođu u Hrvatsku da vode brigu o sebi i svojim ukućanima i da se pridržavaju svih mjera. Mi ćemo i dalje biti svima potpora kojima dolaze i dati im jasne smjernice kako se ponašati – rekao je Vedran Neferović, načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije zahvaljujući svim gradskim i općinskom stožerima koji su svojim mještanima na pomoći.  

mr. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije

Na području Požeško-slavonske županije s jučerašnjim danom testirane su 22 osobe među kojima je i ova pozitivna osoba, a za dvije osobe rezultati se očekuju tijekom današnjeg dana, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević.

-Trenutno imamo jednu osobu u izolaciji i ovu osobu koja je ostala u bolnici. U samoizolaciji je 496 osoba, a neki izlaze iz samoizolacije. Apelirao bih još jednom na vozače teretnih vozila da poštuju pravila i preporuke epidemiologa jer oni zaista po prirodi svog posla putuju svuda i stoga ih molim da se odgovornoj ponašaju i prema sebi i prema svima nama – dodao je Matijević.

O provođenju primarne zdravstvene zaštite u ovim vremenima na području Požeško-slavonske županije nešto više je rekao Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja.

Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja

-Svih 12 djelatnosti našeg Doma zdravlja u punoj su funkciji. Poduzeli smo i dodatne mjesre sukladno smjernicama Ministarstva zdravstva i Stožera civilne zaštite. Naše dvije ambulante za koronavirus rade 24 sata. Shodno uputama od proteklog četvrtka započeli smo i od subote u 7 sati i s dežurstvom dentalne medicine – rekao je Višaticki zahvaljujući se građanima koji poštuju sve upute i ne dolaze za svaku, da tako kažem, nepotrebnu zdravstvenu zaštitu. Oni koji trebaju lijekove oni nazovu svog liječnika s kojim to dogovore i on im pusti putem sustava recept u ljekarnu – rekao je Višaticki izražavajući uvjerenje kako će se pandemija pobijediti.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: