Banka je dezinficirana, danas testiranje kontakata osobe koja je boravila u Turskoj te po povratku tri dana odlazila na posao

Autor: D.K.

Na tiskovnoj konferenciji u Požeško-slavonskoj županiji i sužbeno je potvrđena zaraza korona virusom jedne starije osobe koja je na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Požega. Uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića na tiskovnoj konferenciji su bili načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, ravnatelji požeško-slavonskih zdravstvenih ustanova, Zavoda za javno zdravstvi, Doma zdravlja i Hitne medicine te epidemilog i član Stožera civilne zaštite dr. Ante Vitalija.

dr. Ante Vitalija, epidemiolog

-Dobili smo službenu potvrdu da je osoba s područja naše županije zaražena virusom COVID 19. Radi se o osobi starije životne dobi koja je bila u kontaktu samo sa svojom kćerkom koja je doputovala s turističkog putovanja na kojem je boravila od 9. do 16.ožujka 2020. Ta osoba nije pokazivala znakove bolesti što nas u ovom trenutku upozorava na sumnju što se tiče praćenja i kontakata koje su u samoizolaciji. Sve osobe koje su bile s tom osobom biti će testirane, dakle s kime je god imala bliske kontakte. Danas će se obaviti 10-ak testiranja s kojima su ostvareno bliski kontakti. Testiranje će biti i jedne obitelji u koju je došao povratnik iz inozemstva. Radi se o dvije starije osobe koje su hospitalizirane i nalaze se na Odjelu infektologije Opće županijske bolnice Požega. Te dvije osobe su u dobrom stanju pod kontrolom liječnika. Danas očekujemo dva nalaza koja su poslana na testiranje. Kad obavimo i ovih deset testiranja vidjet ćemo što je pred nama – rekao je epidemiolog dr. VItalija

Na novinarski upit dr. Vitalija je odgovorio kako su uzeti u obzir svi kontakti s kojima je osoba koja je eventualni uzročnik prijenosa virusa kao i svi bliski kontakti s kojima je ta osoba ostvarila za vrijeme boravka na svom radnom mjestu.

-Nitko od bliskih kontakata ne pokazuje nikakve znakove bolesti jer s protokom vremena uzimajući obzir period inkubacije i da se može biti asimptomatski, bez simptoma da budu te osobe i te osobe ćemo testirati – naglasio je dr. Vitalija.

Sve osobe koje se testiraju i ako su dobrog općeg stanja i nemaju simptomologiju bolesti ne moraju ostati u bolnici. One će biti testirane i vraćene svojim kućama u samoizolaciju do dolaska nalaza.

Prema riječima epidemiologa Vitalije nadležne službe su tek 25.ožujka 2020. godine dobile popis osoba koje su bile na putovanju u Turskoj i boravile od 9. do 16.ožujka 2020. Radi se o 160 osoba s područja cijele Hrvatske, a iz naše županije je samo bila jedna.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Radno mjesto na kojem radi osoba koja je došla iz Turske, na kojem je radila tri dana dezinficirano je. Imamo i popis osoba s kojim je ta osoba bila u smjeni kao i popis s kojima je ostvarila bliske kontakte. Svi će oni biti testirani – dodao je dr. Vitalija dok se požeško-slavonski župan Alojz Tomašević nadovezao i pozvao sve one koji su eventualno bili u kontaktu da se to ne taji već da se kaže.

-Trebao se jasno reći bio sam u prostoru s tom osobom kako bi se poduzele sve predviđene mjere i radnje. Nikoga se s  tim ne sigmatizira. Trebamo spriječiti nove mogućnosti zaraze – rekao je župan Tomašević.  

Vedran Neferović, načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

-Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije zajedno s gradskim i općinskom stožerima imaju kontakte s osobama koje se javljaju da dolaze iz zemalja zahvaćenih pandemijom. U prvom naletu je bilo veoma važno dobro dati upute povratnicima iz Italije, Austrije i Njemačke. U jednom trenutku smo imali građane koji se vraćaju u Požeško-slavonsku županiju sa zračnih luka Beograd, Budimpešta i onih iz BiH. U tim trenutcima te zemlje nisu bile na popisu onih zemalja gdje građani moraju otići u samoizolaciju. Ovaj slučaj koji se sad odgodio, koji je povezan s dolaskom iz Turske, imajmo na umu, ne samo ova grupa koja je sad došla avionom. Imali smo u tom periodu i naše vozače koji su dolazili iz Turske. Ovaj slučaj će biti opomena svima koji planiraju doći koriste neke druge zaobilazne puteve da dođu u Hrvatsku da vode brigu o sebi i svojim ukućanima i da se pridržavaju svih mjera. Mi ćemo i dalje biti svima potpora kojima dolaze i dati im jasne smjernice kako se ponašati – rekao je Vedran Neferović, načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije zahvaljujući svim gradskim i općinskom stožerima koji su svojim mještanima na pomoći.  

mr. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije

Na području Požeško-slavonske županije s jučerašnjim danom testirane su 22 osobe među kojima je i ova pozitivna osoba, a za dvije osobe rezultati se očekuju tijekom današnjeg dana, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević.

-Trenutno imamo jednu osobu u izolaciji i ovu osobu koja je ostala u bolnici. U samoizolaciji je 496 osoba, a neki izlaze iz samoizolacije. Apelirao bih još jednom na vozače teretnih vozila da poštuju pravila i preporuke epidemiologa jer oni zaista po prirodi svog posla putuju svuda i stoga ih molim da se odgovornoj ponašaju i prema sebi i prema svima nama – dodao je Matijević.

O provođenju primarne zdravstvene zaštite u ovim vremenima na području Požeško-slavonske županije nešto više je rekao Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja.

Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja

-Svih 12 djelatnosti našeg Doma zdravlja u punoj su funkciji. Poduzeli smo i dodatne mjesre sukladno smjernicama Ministarstva zdravstva i Stožera civilne zaštite. Naše dvije ambulante za koronavirus rade 24 sata. Shodno uputama od proteklog četvrtka započeli smo i od subote u 7 sati i s dežurstvom dentalne medicine – rekao je Višaticki zahvaljujući se građanima koji poštuju sve upute i ne dolaze za svaku, da tako kažem, nepotrebnu zdravstvenu zaštitu. Oni koji trebaju lijekove oni nazovu svog liječnika s kojim to dogovore i on im pusti putem sustava recept u ljekarnu – rekao je Višaticki izražavajući uvjerenje kako će se pandemija pobijediti.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88