Australski Hrvati posjetili rodbinu i prijatelje

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Ugodnom i iznad svega prijateljskom druženju imali smo prigodu svjedočiti kod obitelji Zvonka (Note) i Marice Papac u Vidovcima gdje su se sastali sa svojim prijateljima iz daleke Australije Vladom i Vesnom Vaniš, inače Požežanima. Na svojstven način Nota Papac ugostio je i svoje prijatelje Vlastu i Thomasa Pandžića koji se inače obiteljski druže već duži niz godina.

Uz bogati gastronomski stol i druženje veseli i raspoloženi pregledavali su foto albume kako bi vratili sjećanja na nekadašnje dane iz ranije prošlosti.

Gospodin Vlado Vaniš, slobodno se može reći poznati nogometaš, još 1988. godine, otišao je u Kanadu gdje je igrao nogomet da bi 1990. godine preselio u Australiju i nastavio sa sportskim uspjesima kao igrač a danas trener nogometnog kluba Croatia iz Melbournea. Rame uz rame prati ga njegova supruga Vesna velika zaljubljenica svih običaja koji potječu iz njene rodne grude. S ponosom gospođa Vesna priča da peče tradicionalne slavonske kolače čime se jedno vrijeme i profesionalno bavila u vlastitom slastičarskom objektu. Nastavila je širiti tradiciju iz rodne zemlje kako se ne bi zaboravili običaji i tradicionalne slastice koje postaju prepoznatljive i kod onih mlađih generacija koje to nisu dovoljno upoznali a potječu iz ovih krajeva. O gospođi Vesni bi se dalo još mnogo toga lijepog govoriti a za istaći je da je dugi niz godina bila vjerna slušateljica Narodnog radija na koji se često javljala i prenosila glavne značajke „o našima koji žive u tuđini“. Suprug Vlado naglašava da je morala podešavati budilicu, zbog vremenske razlike, kako joj ne bi promakla emisija koju je vodio tadašnji voditelj Drago Rubala.

Obitelj Vaniš po odlasku u Australiju nije u Hrvatsku dolazila gotovo deset godina. Mnogo je to na njih ostavilo traga pa iz tog razloga niti jedna godina više ne može proći a da ne dođu i posjete svoju rodbinu i prijatelje.

Da su dobri domaćini s velikim poštovanjem i zahvalnošću potvrđuje gospođa Vlasta Pandžić koja je u siječnju mjesecu bila njihov gost kojom prilikom je provela nezaboravne trenutke u više australskih gradova posjetivši brojne znamenitosti, hrvatske klubove, sportska teniska borilišta, Hrvatsku katoličku misiju i sl. Bila je prigoda da se gospođa Vlasata susretne sa brojnim Požežanima koji su trbuhom za kruhom otišli potražiti svoje mjesto pod suncem, u Australiju.

Gospođi Vlasti Pandžić ostat će dugo u sjećanju prisutnost na teniskom turniru Australian open na kojem je bio naš poznati tenisač Goran Ivanišević s kojim se imala prigodu fotografirati.

Nije na odmet niti koja riječ o obitelji Papac koja je preko 30 godina na „privremenom“ radu u Njemačkoj, u gradu Neussu. Svaki slobodan trenutak, ako zbog radnih obveza mogu izbivati, provode u Hrvatskoj, u Požegi, gdje imaju obiteljsku kuću, brojnu obitelj i mnogo prijatelja. Svakako treba naglasiti da je gospodin Zvonko (Nota) Papac posredovao u brojim donacijama te na taj način mnogo toga dopremio u više medicinskih ustanova što je bilo od velike potrebe za mnoge korisnike.

Do nekog slijedećeg zajedničkog susreta ostat će lijepe uspomene koje će se pamtiti do naredne godine i ponovnog zajedništva što će svi željno očekivati.

Više iz kategorije