AUREA FEST POVIJESNIH POSTROJBI 2016.: Jedanaest postrojbi iz RH i BiH dočaralo povijest svog kraja /FOTO GALERIJA/

Autor: D.K.

POŽEGA – Jučer je u sklopu završne večeri Aurea festa održan „Aurea fest povijesnih postrojbi Požega 2016.“ na kojem je deset povijesnih postrojbi iz Hrvatske i jedna iz susjedne BiH predstavilo i dočaralo povijest svog kraja iz kojeg su došli.

Tako su se na festivalskoj pozornici predstavilie povijsne postrojbe s ciljem upoznavanja šire javnosti s hrvatskom vojnom povijesti Varaždinska građanska garda iz Varaždina, Križevačka djevojačka straža iz Kiževaca, Keglevićeva straže Kostela, Turopoljski banderij iz Turopolja, Gospićka garda Vukovi iz Gospića, Gradska straža Bakar, Đurđevački graničari iz Đurđevca, Red vitezova Ružice grada iz Orahovice, Požeška građanska straža Požega, Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada (BiH) i kao domaćin Povijesna postrojba Trenkovi panduri.

Pokrovitelji „Aurea fest povijesnih postrojbi Požega 2016.“ su grada Požega, Ministarstvo kulture RH i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Mimohod postrojbi predvođen Gradskom glazbom Trenkovi panduri krenuo je ispred O.Š. Antuna Kanižlića, a njihovo postrojavanje je bilo na festivalskoj pozornici sa koje je sve sudionike i goste pozdravio požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

Nešto više o samom značenju povijesnih postrojbi i njegovanju te tradicije rekao je dr.sc. Alexsader Buczynski sa Hrvatskog instituta za povijest.

/Foto: D.Mirković i M.Krstanović/

 

Više iz kategorije