Ambiciozni planovi za razvoj male ali vrijedne i uspješne jakšičke općine

Autor: D.K.

JAKŠIĆ – Veliki broj projekata u površinski maloj ali gusto naseljenoj općini Jakšić realiziran je na čemu mogu biti zavidne mnoge slične sredine. Zacrtani važni strateški ciljevi se ostvaruju, a pokreću se projekti unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u RH. Povodom Dana općine načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je bio nazočan njegov zamjenik Mile Barišić i predsjednik Općinskog vijeća Boško Obradović.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

-Poljoprivreda je glavna naša gospodarska grana. Naša Općina ima ukupno 3.280 hektara poljoprivrednih površina od toga je bilo državnog zemljišta 1.050 hektara, Programom raspolaganja  državnim poljoprivrednim zemljištem  smo glavninu prodali, a jedan dio vratili bivšim vlasnicima. Zakup, kupovinu i vraćeno zemljište, 930 hektara rade naši vrijedni vlasnici OPG-ova. Tako smo dugogodišnjim intenzivnim radom stvorili  preduvjete razvoja malih OPG-a – na početk tiskovne konferencije je istakao načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević nastavivši kako je zbog dugogodišnje loše opće državne politike prema stagnirali ali je razvijan potencijal i razvoj drugih segmenata poljoprivredne proizvodnje.

U skoroj budućnosti se očekuje iskorak u razvoju malih poduzetnika te se stvaraju svi preduvjeti za stavljanje u funkciju Gospodarske zone Jakšić.

-U fazi smo provođenja postupka javne nabave za izvođača radova u gradnji I Faze komunalne, cestovne i druge infrastrukture u Gospodarskoj zoni koja je planirana na površini od 16,9 hektara. Trebalo je vremena, truda i znanja  za rješavanje  imovinskih odnosa – ističe Kovačević i dodaje kako se u zadnje vrijeme razgovara i pregovara s tri moguća investitora, jedan je u proceduri namjere za kupovinu zemljišta, a dva investitora su u fazi pregovaranja ulaska u Zonu.

Općina Jakšić  svojim planovima razvoja nije zapostavila  ni onaj bitni  i nužno potrebiti preduvjet razvoja  svakog naselja, izgradnju  komunalne  infrastrukture.

-U prošloj godini smo provodili projekt izgradnje kanalizacija naselja  Treštanovci. Projekt je financiran sredstvima IPARD Programa u vrijednosti 2.83 milijuna kuna. Dobivena je Uporabna dozvola i  izvršen je povrat sredstava od Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Nakon tehničkog pregleda ishođena je Uporabna dozvola te su stvoreni svi preduvjeti za priključenje domaćinstava na novu mrežu. Izgrađeni sustav kanalizacije naselja Treštanovci,  kombinirani  je gravitacijsko-tlačni sustav s jednom crpnom stanicom, ukupne dužine 3210 metara koji se spaja na postojeći sustav odvodnje naselja Eminovci – dodao je načelnik Kovačević.

Završena je i izgradnja ceste i nogostupa u odvojku ulice Stjepana Radića u Jakšiću, prema Dječjem vrtiću, u dužini od 150 metara i izgradnja kanalizacije za odvodnju oborinskih voda u dužini od 255 metara. Dobivena je Uporabna dozvola i izvršen je povrat sredstava od strane Agencije za plaćanje u u poljoprivredi u ribarstvu i ruralnom razvoju kao nositelju  IPARD Programa Mjere 301 u Hrvatskoj.

Općina Jakšić radila je i na projektima rekonstrukcije niskonaponske mreže i javne rasvjete u naselju Rajsavac gdje je izgrađena nova rasvjeta u vrijednosti 130 tisuća kuna.

-HEP Elektra Požega izvršili su radove na demontaži i zamjeni postojeće stare niskonaponske mreže u naselju Rajsavac. Elektra Požega postavila je nove betonske stupove  i instalirala novu kvalitetnu niskonaponsku mrežu. Rekonstrukcijom niskonaponske mreže i postavljanjem novih betonskih stupova stvorene su pretpostavke za izgradnju i postavljanje novih rasvjetnih tijela za javnu rasvjetu. Vrijednost izvedenih radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže financiranu od HEP Elektra Požega iznosi oko 550 tisuća kuna – ističe Kovačević i dodaje kako je su i u Treštanovcima izvršeni radovi na demontaži i zamjeni postojeće stare, dotrajale, niskonaponske mreže sa starih krovnih stalaka i drvenih stupova. Na taj način stvoreni su preduvjeti za  instaliranje i postavljanje novih rasvjetnih tijela na nove betonske stupove. Vrijednost izvedenih radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže je oko 400 tisuća kuna, a vrijednost nove javne rasvjete je oko 95 tisuća kuna.

Realizacijom rekonstrukcija niskonaponske mreže i izgradnjom novih javni rasvjeta do sada je obnovljeno osam naselja. U planu je za slijedeću godinu rješavanje naselja Eminovci.

Radilo se i na asfaltiranju ulice i parkirališta ispred mjesnog doma u Radnovcu za što je izdvojeno oko 160 tisuća kuna.

Boško Obradović, predsjednik Općinskog vijeća Jakšić, Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić i Mile Barišić Zamjenik načelnika općine Jakšić kod Dječjeg vrtića u izgradnji

Priča o Dječjem vrtiću, slobodno se može reći da je pomalo zamarajuća koja traje zbog malog fiskalnog kapaciteta općine i nemogućnosti osiguranja kvalitetnog izvora financiranja.

-Uspjeli smo osigurati  financijska sredstva  i idemo s projektom do kraja, radovi su u tijeku. Očekujemo završetak radova početkom proljeća 2016. godine. Izgradnjom ovog kapitalnog objekta napokon će Jakšić dobiti svoj vrtić na radost djece i njihovih roditelja – dodao je Kovačević.

U ovoj godini uređena su i opremljena četiri dječja igrališta, dva u Jakšiću i jedno u Tekiću i Treštanovcima. U tijeku  slijedeće godine u planu je da općina nastavi u ulaganje dječjih igrališta u još dva te da izgradi i asfaltirani sportski teren u Cerovcu.

-Kao i svih dosadašnjih godina bili smo osjetljivi prema djeci, kako novorođenoj, djeci predškolskog uzrasta, tako i prema srednjoškolcima. U ovoj godini do Božića ćemo darivati novorođenu djecu i njihove roditelje s 1000 kuna. Nastavili  smo sufinancirali smještaj naše djece u vrtićima u vrijednosti 150 tisuća kuna, sufinanciramo mjesečne karte srednjoškolskih učenika u vrijednosti 80 tisuća kuna. Od ove godine uvodimo još jednu mjeru za mlade dodjela deset stipendija za studente u vrijednosti 500 kuna mjesečno po studentu – dodaje Kovačević.  

Općina Jakšić je i ove godine provodila iz sredstava HZZ-a program „ Pomoć u kući  starijim osobama“. Zapošljeno je deset osoba u ovoj godini koje su skrbile i pomagale 60 starih i nemoćnih osoba. Dodjeljena su i financijska sredstva za ogrijev, a općina Jakšić je pomagala i u plaćanju režijskih troškova.

O radu svih aktivnih udruga na našoj Općini vodimo dugogodišnju brigu u sufinanciranju njihovih programa i projekata. Želja nam je sačuvati sportske klubove, lovačke, ribolovačke, dobrovoljno vatrogasno društvo, očuvati  kulturno-tradicijsko blagu koje njeguju udruge, poticati udruge mladih, umirovljenika i sve one koji djeluju na našoj Općini. Povodom Dana Općine najaktivnijima udrugama ćemo dodijeliti zahvalnice – rekao je Kovačević.

Što se tiče planiranih investicija za vodovod i kanalizaciju i druge projekte spremne su građevinske dozvole za kanalizaciju u naseljima  Tekić. Cerovac, Granje i Svetinja te  za vodovod Tekić. Cerovac, Granje. Ishodovana je i građevinska dozvola.

-U izradi su nam projekt nogostupa u Eminovcima s autobusnim ugibalištima i parkiralištima i nogostup u Rajsavcu. Vjerujem i siguran sam kako će Općina Jakšić ići dalje, pratiti nove mogućnosti, koristiti sredstva EU fondova te se razviti u jednu lijepu, dragu srednje europsku općinu. I do sada s malim fiskalnim kapacitetom smo znali izvlačiti sredstva iz ministarstava, javnih poduzeća, fondova, predpristupnih fondova EU. Nikome nismo dužni i sve obveze podmirujemo na vrijeme – zaključio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

 

 

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot