Akcija “Dan bez mobitela”: “Niti jedan poziv nije toliko važan da se na njega moramo odmah javiti”

Autor: S.P./D.K.

Tijekom godine kontinuirano se provode akcije vezane uz nepropisno korištenje mobitela u prometu, a samo u ovoj godini zabilježeno je oko 200 upravo takvih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u iznosu 1000 kuna.

Voditeljica službe policije u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj Ivana Radić naglasila je važnost preventivnih akcija i podsjetila da su od 1. kolovoza na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje se nastojalo utjecati i na četiri ubojice u prometu – alkohol, brzina, pojas i distrakcija.

-Kada govorimo o distrakciji tu upravo prednjači nepropisno korištenje mobitela u prometu. Pozvala bih ovom prilikom sve roditelje da budu primjer svojoj djeci te da ne koriste nepropisno mobitel tijekom vožnje. Budući da znamo kako djeca često koriste obrasce ponašanja svojih roditelja, vrlo brzo će i oni osobno doći za upravljače vozila te ponoviti istu grešku – naglasila je Ivana Radić.

Renata Ivanović  iz Udruge menadžera sigurnosti ističe kako je svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan.

-To je jedna od poruka našeg projekta i kampanje osviješćivanja jer moramo osvijestiti kod građana, i kod pješaka i kod biciklista i kod vozača da je nepropisno korištenje mobitela u prometu jako opasno. Kroz kampanju smo radili i istraživanja i prvo istraživanje navika i ponašanja dalo je jako porazne rezultate – 91 posto građana u Hrvatskoj koristi mobitel  u prometu za volanom, pješaci 50 posto, a 33 posto biciklista biciklira i istovremeno koristi mobitel. To je vrlo visoko, a niti istraživanje distrakcije nije dalo povoljnije rezultate jer su prilikom korištenja mobitela koncetracija i mogućnost reagiranja smanjeni. Niti jedan poziv nije toliko važan,” rekla je Renata Ivanović voditeljica projekta.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: